Selma Hajek: Njenih prvih 50 godina

Selma Hajek: Njenih prvih 50 godina

Autor: | 02/09/2016

0

Bez obzira na to da li s ljubavlju priča o svojoj kćerki, o životnoj ulozi koja joj je donela nominaciju za Oskara ili pak o problemima koji nastaju ako joj, slučajno, padne nivo šećera u krvi, vatrena Meksikanka je opasna kao ukrasna traka vezana oko tempirane bombe.

Prva Meksikanka koja je postala holivudska zvezda još od vremena Dolores del Rio, danas je jedna od najseksepilnijih i najzaposlenijih glumica na svetu. Selma Hajek rođena je u Vera Kruzu 2. septembra 1966. godine. Odrasla u strogoj katoličkoj porodici, pored majke Španjolke i oca Libanca, poslata je u internat sa jedva 12 godina. Kako je tamo neprestano pravila probleme (maltretirala je časne sestre, igrala se sa gmizavcima i tome slično), temperamentna Hajekova vratila se u Meksiko Siti, gde je studirala internacionalne komunikacije. No, kako je rano otkrila smisao za glumu, ubrzo je napustila fakultet, a staru žudnju za pokretnim slikama počela da gasi nastupima u lokalnim pozorišnim predstavama, reklamama i serijama.

Ranih devedesetih bila je tek zanosna meksička starleta, koja je napustila najpopularniju sapunicu u svojoj zemlji u korist neizvesnog proboja u Holivudu. Kada se, švercujući se preko granice poput mnogih zemljaka, konačno domogla LA-ja, njen engleski bio je toliko loš da je provela dve godine učeći ga pre nego što je uopšte mogla da se obrati prvom agentu. Iako je već imala dovoljno iskustva, uzimala je i časove drame kod renomiranih profesora iz Los Anđelesa. Kad je prvi put ugledao, reditelj Robert Rodrigez odmah je zamislio zanosnu Meksikanku pored Banderasa u "Desperadu" i rekao: "Ili Selma ili niko!". Verovatno je nešto slično konstatovao i Džordž Kluni dok je gledao kako se senzualno uvija sa zmijom u filmu "Od sumraka do svitanja".

Fascinirana burnom životnom pričom slikarke Fride Kalo, punih sedam godina pokušavala je da je prenese i na ekran. Kad su je, i posle 315. audicije, producenti odbili sa obrazloženjem da je premlada, odbrusila je: Ovaj film nećete snimiti sve dok ne budem dovoljno stara za tu ulogu! Iako izbegava svako poređenje s kontroverznom meksičkom umetnicom u čiji se lik i delo zaljubila još kao tinejdžerka, Frida joj je definitivno bila najveća životna inspiracija. Ni svojeglava Selma nikad ništa nije radila na konvencionalan način, što joj, svakako, nije bilo od velike pomoći na početku karijere. U nastojanju da se što više stopi sa osobom koju interpretira, glumica je obrijala dlačice iznad usana ne bi li potencirala njihov rast i time naglasila fizički aspekt Fridinog lika. Takav stepen predanosti i odlučnost da preskoči kamen spoticanja pred kojim bi svako drugi odustao, oduvek su impresionirali sve koji su imali prilike da upoznaju Selmu Hajek.

Kada je krenula u potragu za producentima zainteresovanim za ekranizaciju priče o Fridi, glumica je nailazila na uvek iste reakcije: Istorijski film o brkatoj biseksualnoj Meksikanki, o toj ružnoj dlakavoj komunistkinji? Pa, to je formula za katastrofu! Ne i za Selmu:

- Amerikanci misle da se seksualnost sastoji od depiliranja celog tela i dijeta koje se graniče s najgorom torturom. Želim da dobro pogledaju vruće scene iz ovog filma, i da ih uzbudi prirodna lepota o kojoj mogu samo da maštaju.

Uloge su dolazile i prolazile, ali nijedna nije bila značajnija od Fride. Ta godina bila je jedna od onih kada je bilo potpuno svejedno koja će glumica poneti Oskara. Međutim, u njene ruke ipak nije otišao:

- Znam da nisam gora od svojih koleginica, ali ne zaboravite najvažniju stvar – ja sam Meksikanka. Dakle, ona ista čiji sunarodnici svakoga dana ilegalno prelaze američku granicu, samo da bi spavali pod mostovima i kopali krompir za mizerne dnevnice.

Selma sa suprugom Fransoa Anri Pinoom

Iako važi za zvezdu bez dlake na jeziku, nerado govori o sebi. Dugo se zabavljala sa Edvardom Nortonom, padale su i opklade da će se venčati, a onda su neplanirano raskinuli, ne iznoseći u javnost ni razloge za kraj, ni prljav veš. Nakon njega se po premijerama i sličnim dešavanjima motala sa kolegom Džošom Lukasom, a potom je srela francuskog biznismena Fransoa Anri Pinoa, predsednika firme u čijem su vlasništvu modne kuće Yves Saint Laurent, Puma, Balenciaga i Gucci i kojem je pre devet godina rodila kćerku Valentinu Palomu. Za ulogu majke izjavila je kako je toliko važna i velika da se ne može nagraditi ni svim Oskarima ikad dodeljenim u Holivudu. I ne voli da previše eksponira svoju porodicu:

- Moj život je moja stvar. Tačno je da sam ukrala nekoliko srca, ali ona su u mojoj privatnoj kolekciji. Na intervjue pristajem samo da bih reklamirala filmove jer želim da me ljudi posmatraju isključivo kao glumicu. Odrasla sam u pustinjskoj prašini, i svet glamura nimalo me ne privlači. Čak je i odeća koju nosim na premijerama pozajmljena. Ne trošim novac na preskupu garderobu, jer znam da bi bilo sramota videti jednu divu na dva mesta u istoj haljini.

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić
Tagovi: selma hajek