U potrazi za kraljem Arturom

U potrazi za kraljem Arturom

Autor: | 23/08/2016

0

Jedna od najpoznatijih britanskih legendi, ona o kralju Arturu, i danas rasplamsava maštu ljudi širom sveta. Zahvaljujući tome, ostrvo Tintagel, na zapadnoj obali Kornvola, godišnje privuče 200.00o posetilaca. Tintagel je, prema legendi, mjesto Arturovog začeća, a možda i rođenja.

Ova legenda raširila se tokom 12. vela, kada je sveštenik Džefri od Monmuta napisao svoje delo "Istorija kraljeva Britanije", a pejzaž ostrva pojavljuje  se u njegovoj priči kao mesto Arturovog začeća. Uprkos naslovu, delo je bilo fikcija, a ne istorijska hronologija, ali tada se verovalo da je Artur pravi naslednik kraljeva.

600 godina pre tog dela pojavile su se prve velške pesme o Arturu kao vođi u britanskoj vojsci, ali ne i o britanskom princu.

Bronzana statua lokalnog umetnika Rubina Ejnona dodatno rasplamsava maštu. Ejnon je napravio 2,5 metara visoku statuu, koju je nazvao Galos, što na velškom znači 'moć'. Izgledom, statua podseća baš na kralja Artura onakvog kako ga opisuju legende.

A photo posted by @oakenholmes on Aug 16, 2016 at 12:06pm PDT

Ipak, prema autoru dela "Kritička istorija srednjeg veka", Dejvidu Metjuzu, prilično je sigurno da Artur nije ni začet ni rođen, i nije ni umro na Tintagelu, a sigurno nije vladao ujedinjenom Britanijom.

Vrlo malo se zna o pravoj istoriji Tintagela. Prema ranijim istorijskim nalazima, među kojima je na hiljade komada keramike, koji potiču iz perioda od 5. do 7. veka, izgleda da je ovo mesto tada ipak bilo centar moći. U cilju otkrivanja misterije jednog od najvećih evropskih arheoloških nlalazišta, Kornvelska arheološka jedinica ovog leta je krenula u veliko iskapavanje, a čitav projekat trajaće idućih pet godina.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: putovanja