UN poručuje svim majkama: Samo napred, objavljujte slike dojenja!

UN poručuje svim majkama: Samo napred, objavljujte slike dojenja!

Autor: | 30/07/2016

0

Ako se ustručavate fotografisanja dok dojite, Ujedinjene Nacje vam poručuju - samo napred!

Trend na društvenim mrežama majki koje dele svoje selfie slike dojenja sa detetom, nazvane i kao "brelfies" (breastfeeding plus selfies) odličan su način za prekidanje stigmatizacije žena koje doje u javnosti i širenje istine o važnosti majčinog mleka, objavio je UN u petak.

- To se apsolutno mora podržati i ohrabriti žene na to - izjavila je predstavnica Svetske zdravstvene organizacije Fadela Čaib kada su je pitali o ovom fenomenu.

Svetska nedelja dojenja počinje 1. avgusta, a Kristof Bulirak, predstavnik UNICEF-a kaže da je važno da ljudi pričaju o dojenju kako bi se poboljšala prehrana dojenčadi u celom svetu, prenosi 24sata.hr

- Sve što se može učiniti, treba učiniti. Ovo je zlatna prilika - smatra on.

Prema UNICEF-ovim podacima oko 77 miliona novorođenčadi nije dojeno u prvom času nakon rođenja zbog čega im se uskraćuju esencijalni sastojci, antitela iz majčinog mleka kao i kontakt koža na kožu s majkom što ih čuva od bolesti i smrti.

Deca koja nisu dojena uopšte sklonija su smrti od infekcija sedam puta više nego deca koja su dobila koliko toliko majčinog mleka u prvih šest meseci, objavio je UNICEF.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: dojenje zdravlje