Počinje snimanje filma "Posmatrači": Edukativni igrani film o problemu trgovine ljudima

Počinje snimanje filma "Posmatrači": Edukativni igrani film o problemu trgovine ljudima

Autor: | 22/07/2016

0

U Beogradu je 21. jula pala prva klapa filma koji se bavi problemom trgovine ljudima, naročito među mlađom populacijom. "Posmatrači" je igrani film reditelja Nikole Ljuce ("Vlažnost") koji za cilj ima podizanje svesti o trgovini ljudima koja je i dalje izuzetno prisutna u našem društvu, kao i predočavanje načina prevencije ove kriminalne radnje.

Kroz tri odvojene priče, kratki igrani film prati sudbine troje mladih ljudi koji postaju (potencijalne) žrtve u mreži trgovine ljudima. "Posmatrači" šalju jasnu poruku da, iako je danas teško odrastati jer zamke vrebaju na svakom ćošku, svaki mladi čovek mora da iskomunicira sve svoje strahove, probleme i sumnje sa bližnjima ili stručnjacima. Pored snažne preventivne poruke, film želi da naglasi i potpuno odsustvo krivice koje žrtve nasilja i trgovine ljudima često osećaju i da ukaže na put izlečenja i pomoći žrtvama.

Film "Posmatrači" se realizuje u saradnji sa Unitas fondom, organizcijom Mikser, Ministarstvom prosvete i tehnološkim razvojem i Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Premijerno prikazivanje filma zakazano je za 18. oktobar, Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, na RTS-u.

Pored nacionalne TV frekvenicje, film će obići i veliki broj osnovnih školi širom Srbije, kako bi se podigla svest dece, ali i roditelja, nastvnika i čitave zajednice o trgovini ljudima i o tome kako ovu kriminalnu radnju sprečiti i iskoreniti.

Reditelj filma je Nikola Ljuca, koji je poznat po svom filmu "Vlažnost".

Scenarijo potpisuje dramaturg i urednik redakcije dečjeg programa RTS-a Nataša Drakulić.

Realizacija filma je pod direktivom Mikser produkcije.

Među glumcima svoje uloge u ovom ostvarenju će imati Vanja Ejdus, Aleksandar Đurica, Tamara Krcunovic, Radoje Čupić, Danica Radulović, Jovana Stević, a svoje prvo filmsko iskustvo u "Posmatračima" će imati i mladi glumci iz pozorišta Dadov - Simona Sićović, Đjorđe Mišina, Katarina Živkoić, Maja Šumonja, Aleksandra Stajmenović, Janko Kovačevic, Jagoš Milošević, Nikolina Kokuneševski.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs promo