Ines Janković: Moje kreacije su za žene koje imaju cilj i umeju da dođu do njega

Ines Janković: Moje kreacije su za žene koje imaju cilj i umeju da dođu do njega

Autor: | 22/07/2016

0

Već prilikom svoje prve revije u okviru jedne beogradske „nedelje mode“ Ines Janković jasno nam je stavila do znanja da je izuzetno talentovana umetnica jedinstvenog senzibiliteta i stila.

Pre nego što je uplovila u modne vode, harizmatična dama godinama se bavila uređenjem enterijera, za šta se i školovala u Firenci i Rimu. Međutim, ljubav prema odeći kasnije ju je odvela u Milano, gde je završila prestižni institut i odlučila da se posveti i dizajniranju garderobe. Nije joj dugo trebalo da postane jedan od naših najuspešnijih kreatora, sa prepoznatljivim stilom i traženim potpisom.

Kolekciju za sezonu proleće / leto 2017, koja nosi naziv “Bird in Space”, Ines je predstavila na reviji ispred „Muzeja istorije Jugoslavije“, još jednom pokazavši da je odavno napustila okvire klasične prezentacije. Bio je to pravi modni spektakl sa impresivnom atmosferom, na kakvoj mogu da joj pozavide i velika svetska imena.

- Kolekcija je inspirisana istoimenom skulpturom rumunskog vajara Konstantina Brankusija, koji se nije fokusirao na fizičke atribute ptice, već na njene pokrete u letu. Eliminisao je perje i krila, a telo izdužio do granice apstraktnog i futurističkog. Upravo na tom pristupu je i zasnovan dizajn modela koji čine ovu kolekciju. Ideja je bila predstaviti modernu ženu koja nije izgubila senzualnost i sofisticiranost. Ona je slobodna i poletna, što smo prikazali korišćenjem laganih, svilenih tkanina, sa štampanim motivom krila, upotpunjenim detaljima u neonskim bojama. Koristili smo haj-tek saten, 3D mreže i kožu u metalik tonovima, koji vanvremenskom izgledu daju notu svežine i inovacije.

Kako ste birali mesto za održavanje revije?
- Planirali smo je duže od šest meseci, tako da su u obzir dolazila razna idejna rešenja i predlozi lokacija. Međutim, kada sam jednog nedeljnog popodneva prošetala pored fontane ispred „Muzeja istorije Jugoslavije“, znala sam da je to to. Bio mi je izazov u svakom smislu. Srećom, i vreme nas je poslužilo. Niko nije ostao ravnodušan, a kritike su više nego sjajne.

Kada ste shvatili da želite da se bavite modom i dizajnom?
- Možda će zvučati kao kliše ako kažem oduvek, ali, kada vratim vreme, estetika i sve što ima veze s njom provlačila se kroz ceo moj život. Iako me je put odveo na drugu stranu, u pravcu dizajniranja enterijera, vrlo brzo vratila sam se svojoj suštinskoj ljubavi - modi.

U čemu pronalazite inspiraciju?
- Pre samog dizajniranja kolekcije moj tim i ja postavljamo koncept, temu koja se posle razrađuje i prolazi kroz različite forme. No, esencija svih mojih kreacija su ljudi, odnosno dame, njihova energija i dostignuća. To je nešto što me uvek iznova pokreće. Posle postavke teme radi se iscrtavanje skica. Potom se biraju ključni izgledi kolekcije koji se prvo prave od probnog materijala. Posle usaglašavanja forme i ostalih detalja model je spreman za finalnu izradu i fiting.

Koliko vam je vremena potrebno da biste napravili kolekciju i da li kreativni rad uopšte ima neki rok?

- Kreativni proces ne bi trebalo da ima ograničeno vreme, ali to bi bilo primenjivo samo ukoliko se modom bavite iz hobija. Ukoliko to radite profesionalno, postoje rokovi kad se koja kolekcija prezentuje. Budući da imamo dve godišnje kolekcije, kreativni i proizvodni proces ne traje duže od šest meseci. To bi značilo da u ovom poslu nema pauze i da, dok isporučujete jednu kolekciju, uveliko razmišljate o sledećoj. Može se reći da kreativni proces zapravo nikada ne prestaje.

Imate li neke rituale prilikom stvaranja?
- Volim da putujem. To bi možda bio ritual koji primenjujem pre početka rada. Odem na nekoliko dana negde gde ispraznim glavu i u potpunosti ugađam sebi, gde uživam u hrani i vinu, i uopšte ne mislim na modu.

Koje materijale najčešće koristite i zbog čega?

- Često istražujem i isprobavam nove materijale. Zato posećujem sajmove i edukujem se. Pored klasičnih prirodnih, volim da koketiram sa haj-tek materijalima ili onim sa različitim printom. I moj tim i ja mnogo polažemo na kvalitet i inovativnost, tako da najveći deo materijala uvozimo iz Italije, Francuske i Japana.

Koji svoj komad izdvajate kao najkarakterističniji?
- To je definitivno D1 kožna jakna, koja je odmah postala bestseler. S ponosom mogu da kažem da je nose i dame iz svetskih metropola. Bilo je porudžbina iz Londona, Njujorka, Sidneja… Za ovih godinu dana, koliko je proizvodimo, sigurno smo uradili preko tri stotine komada, što je zaista mnogo za jedan mali atelje koji ne podrazumeva štancovanje, odnosno industrijsku izradu.

Kome su posvećene vaše kreacije?
- Namenjene su sofisticiranim, obrazovanim, ženstvenim ženama koje znaju šta hoće, koje imaju cilj i umeju da dođu do njega, ženama koje nose odeću, a ne ona njih, i koje ne podležu trendovima, nego stilu.

Kako vama izgleda srpska modna scena? Postoji li neko koga biste posebno izdvojili i čije kreacije možda nosite?

- Imam mnogo talentovanih kolega. Zaista mi je drago što se neki od njih polako plasiraju i van naše zemlje, šireći poruku da granice ne postoje. Biću diplomata, pa neću nikoga da izdvojim. Reći ću samo da svi mi jedni druge na neki način inspirišemo i nagonimo da pomeraju sopstvene granice.

Ko je vaš omiljeni kreator?
- Poštujem rad mnogih, ali nemam nekog omiljenog. Prija mi senzibilitet kuća „Celine“, „Chloe“, Stele Mekartni i, naravno, Roksande Ilinčić, našeg najuspešnijeg i najpoznatijeg dizajnera.

Koliko vodite računa o garderobi koju nosite? Da li odelo čini čoveka ili pak čovek odelo?
- Dok nisam počela da se bavim modom, odevanju sam pristupala prilično površno. Više sam bila fokusirana na trendove ili brend. Suština je u tome da budete najbolja verzija sebe, šta god da nosite. Moj omiljeni komad je kožna jakna.

Šta je „must have“ svake žene?
- Savršeno skrojen par džinsa, kožna jakna ili „custom made“ sako, i bela košulja. Ovo je baza za sve modne malverzacije.

Koga smatrate ikonom stila?
- Oduševljava me Džulijen Mur. Uvek je besprekorno odevena i bira stajlinge koji u potpunosti odgovaraju njenim godinama. Fasciniraju me starije žene. Jer, kad ste mladi, lakše je da eksperimentišete, dok u određenom životnom dobu nemate mnogo prava na greške. A Džulijen je pre svega dama i neko ko pleni autentičnošću, tako da je garderoba u njenom slučaju uvek u drugom planu.

Kako jedan kreativac provodi slobodno vreme?
- Najviše me opuštaju večere sa partnerom ili prijateljima. Nijedan spa ne može toliko da me relaksira kao veseli razgovori uz dobro vino i hranu.

Postoje li i druge oblasti umetnosti koje vas inspirišu?
- Moda je svugde i u svemu. Objedinjuje slikarstvo, fotografiju, vajarstvo, arhitekturu… Bukvalno sve je isprepleteno kroz vreme i stilove, što uglavnom služi kao inspiracija.

Prilagođavate li se sredini i tendencijama ili smatrate da je originalnost jedino merilo uspeha u današnjem svetu?
- Jedino merilo uspeha je ono u šta vi verujete. Bitno je da imate jasnu ideju i da je se čvrsto držite. Pratim tendencije i trudim se da budem informisana, ali od početka imam svoju nit koju provlačim kroz sve kolekcije. Originalnost interpretacije je ono po čemu se razlikujete u moru sličnih brendova.

Na koji način dizajn menja svet ili bar naše poglede na svet?
- Uvek imate izbor da čašu vidite polupunu ili polupraznu, a dizajn je tu da je oboji u neku primamljivu boju koja može da vas natera da promenite mišljenje ili vam pruži priliku da je sami dizajnirate.

Postoji li moda bez strasti?
- Ne. Nijedan posao obavljen bez strasti neće ostaviti traga. Strast je pokretač ideje i istrajnost u preprekama.

Koje komade preporučujete damama za ovu sezonu?
- Kao uvek, da biraju ono u čemu će biti najbolja verzija sebe.

Imate li neke zacrtane ciljeve ili verujete da se budućnost ne planira?
- U privatnom životu prilično sam fleksibilna, ali u poslu smatram da bez planova teško može da se ostvari napredak. Zato uvek imam godišnji plan sa jasnim ciljevima, koji s vremenom postaju sve viši.

Gde vidite sebe za nekoliko godina?
- Vidim svoj život na više lokacija i “INES Atelier” u vodećim svetskim koncept-storovima. Možda će nekome zvučati nerealno, ali ja sam do sada ostvarila sve za šta su mi rekli da je nemoguće.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Mirko Tabašević
Tagovi: Ines Janković