Brza i bezbedna dijeta: Skinite dva kilograma za tri dana

Brza i bezbedna dijeta: Skinite dva kilograma za tri dana

Autor: | 09/07/2016

0

Ova brza i zdrava dijeta pomoći će vam da se vratite u formu, pročistite organizam i izgubite par kilograma.

Bistra supa od povrća učiniće čuda za vaš organizam. Ukoliko samo nju i povrće jedete tokom tri dana pročistićete organizam i izgubiti par kilograma. Uz to, nećete biti mrzovoljni i osećateće se poletno i u punoj formi.

Kako funkcioniše - Dijeta se prvenstveno oslanja na dobre strane povrća, koje se jede sirovo, kuvano ili u supi. Posle dva dana osećaćete se lakše zahvaljujući diuretičkim svojstvima supe i laksativnim supstancama iz povrća. Bićete puni energije, pošto ćete organizmu obezbediti dovoljno vitamina i mineralnih soli.

Neophodno je da znate - Dok držite ovu dijetu, ne smete da jedete sušeno i skrobno povrće (krompir, grašak, sočivo…). Šargarepu i cveklu jedite umereno i obavezno ih kombinujte sa drugim vrstama povrća. Osnovu vaše ishrane tokom držanja ove dijete treba da predstavlja povrće koje sadrži puno tečnosti (krastavac, paradajz, plavi patlidžan, tikvice i sl.).

Pošto se najveća količina vitamina i antioksidanata nalazi u kori, nemojte da ljuštite povrće koje može da se jede s korom. Što manje miksirajte namirnice (najviše jednu trećinu), budući da povrće isečeno na kriške ili parčiće više može da zasiti.

Odnos između sirovog i kuvanog povrća treba da bude 1/3 : 2/3 da bi se izbegle stomačne tegobe. Posle ove dijete nadoknadite propušteno tako što ćete unositi više belančevina i skroba nego inače: tri-četiri dana jedite dva mlečna proizvoda i dva parčeta mesa ili ribe dnevno i skrobno povrće uz jedan od dva glavna obroka.

Trajanje dijete - Samo tri dana, najviše jednom mesečno.

Ko ne treba da drži ovu dijetu - Adolescenti, osobe starije od 60 godina i trudnice imaju specifične potrebe za belančevinama, koje ova dijeta ne zadovoljava. Nemojte da je držite ako ste umorni, ako se intenzivno bavite sportom ili se oporavljate od bolesti.

Kome odgovara dijeta - Svima onima koji žele da se oporave posle prežderavanja za vikend ili žele da na brzinu skinu par kilograma pre nego što se bace na ozbiljnu dijetu.

Zašto treba zaboraviti na so - Iz više razloga. Prvo: dvodnevna dijeta bez soli omogućiće vam da izgubite 500 g više nego ako držite istu dijetu sa solju! Drugo: ako unosite previše soli, tečnost se zadržava u organizmu. Tokom ova dva dana potpuno izbacite so iz upotrebe, a posle dijete ograničite njenu upotrebu. To će se blagotvorno odraziti i na vaše zdravlje i na vaš izgled, pošto ćete izbaciti višak vode.

Dnevni jelovnik obuhvata:

2 l supe od povrća
ili 1 l supe + 1 l vode
ili 1 l supe + 1/2 l biljnog čaja + 172 l vode + 600 – 1.000 g povrća + 1 kafena kašičica maslinovog ulja+ 2 voćke

Tipičan dan

Doručak: 1 pomorandža + šolja biljnog, crnog ili zelenog čaja
Ručak: 1 činija supe sa povrćem + 1 tanjir paradajza i zelene salate + tikvice kuvane na pari
Večera: 1 činija supe + 1 tanjir salate od barene boranije, šampinjona, brokolija, paprike, belog luka i peršuna + 1 voćka

RECEPTI

Osvežavajuća supa – Potrebno je za četiri osobe: 2 šargarepe, pola struka celera, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 grančice peršuna, šaka spanaća, šaka vlašca i sok od jednog limuna

Priprema: Iseckajte i pomešajte šargarepu, celer, crni i beli luk i prelijte ih sa 3 l vode. Kad provri, ostavite da vri 20 minuta. Dodajte peršun, vlašac i iseckan spanać i ostavite da se kuva još 10 minuta. Procedite supu i začinite je sokom od limuna. Povrće servirajte zasebno

Jednostavna supa od povrća – Potrebno je za četiri osobe: 4 praziluka, dve velike glavice crnog luka, dve repe srednje veličine, 5 tikvica, 2 veće šargarepe, veza svežeg začinskog bilja.

Priprema: Iseckajte povrće na kockice, štapiće ili kolutove i prelijte sa 3 l vode. Ubacite vezu začinskog bilja i pustite da se supa kuva jedan sat na srednjoj vatri. Izvucite začinsko bilje i poslužite.

Provansalska supa – Potrebno je za četiri osobe: 4 glavice luka, 2 vlašca, 5 paradajza, 2 paprike, 1 kelj, 2 struka celera, 3 plava patlidžana, 2 šake kiselice.
Priprema: Iseckajte sve sastojke, pomešajte ih i prelijte sa 3-4 l vode. Ostavite da vri 15 minuta, a zatim kuvajte na tihoj vatri još dva sata. Ako je potrebno, dolivajte vodu.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: Dijeta zdravlje