Ovako je Vejn Runi pobedio ćelavost

Ovako je Vejn Runi pobedio ćelavost

Autor: | 06/07/2016

0

Još u 25toj godine Vejn Runi je počeo da gubi kosu, Pokušao je sa raznim losionima i šamponima i ubrzo shvatio da kozmetički preparati samo odlažu proceduru, kojoj se danas većina muškaraca podleže, i da je njegovo jedino rešenje transplantacija kose.

Obzirom da mu je kosa bila prilično proređena morao je dva puta ići na intervenciju kako bi postigao željenu gustinu. U svom autobiografskom delu je spominjao koliko ga je gubitak kose mučio i opterećivao.

Nakon obavljene procedure presađivanja kose Vejn Runi je na svom twiter profilu napisao sledeće:

- Trebaće nekoliko meseci da kosa naraste, još je malo krvavo, ali to je normalno. Oduševljen sam rezutatom.

Metoda kojom se čuveni fudbaler podvrgao podrazumeva uzimanje folikula sa zadnjeg dela ili bočnog dela glave, gde je pre svega veća gustina kose i gde su folikuli zdravi, i implantovanjem istih u regiju gde je kosa proređena ili je potpuno opala.

Minimalno invazivna intervencija koristi promer panča (instrumenta za vađenje folikula) od 0.65 do 1.25mm, u zavisnosti koja se zona radi i koliki su graftovi potrebni. Ako je u pitanju prednji deo onda se uzima manji promer instrumenta i koriste takozvanje „jedinice“ (folikuli koji sadrže uglavnom jednu dlaku) da bi kosa izgledala što prirodnije, a ako je potrebno raditi teme onda se koristi instrument malo većeg promera, od 0.9mm do 1.25mm, koristeći folkule koji imaju 3,4 pa nekada i 5 dlaka radi bolje gustine.

Procedura ne ostavlja nikakve ožiljke pa se stoga često i nezove operacija nego procedura. Prisutno je samo blago crvenilo u prednjem delu, oko tri dana, i nekih 7 dana u zadnjem delu odakel se vade folikuli. Kosa nakon 3 dana kreće da raste ali usled šoka moguće je da nekolicina dlaka opadne, dok folikul ostaje unutar tkiva, i potreban je kružni ciklus oko 3 meseca da krene da raste ponovo ali ovoga puta bez mogućnosti odbacivanja.

Opadanje kose nije zdravstveni problem, to je prirodna pojava u procesu starenja. Svakako kod pojedinaca je to izraženije a kod malog broja ljudi kosa ostaje stabilna do kraja života i neopada nikada osim kada se dešava proces redovnog obnavljanja dlake, kada se na dnevnoj bazi gubi oko 20-50 dlaka.

Pre nekoliko vekova gusta, sjajna i jaka kosa je bila simbol snage, zdravlja i vitalnosti stoga su kako muškarci tako i žene oduvek imali želju za lepo, kvalitetnom i gustom kosom. U svaremenom društvu gubljenje kose i ćelavost direktno utiču na samopouzdanje te se uglavnom u početku prikriva, u drugoj fazi pokušava rešiti sa kozmetičkim preparatima da bi se na kraju opredelili za jedini trajan metod a to je presađivanje kose.

Metod transplantacije kose dotira još iz 19. veka kada se određenim hirurškim zahvatima pokušavao prebaciti ceo sklap ili bar deo skalpa sa postojećim dlaka. Usavršavanjem tehnike i napredovanjem tehnologije i medicine današnje metode nisu invazivne a rezultat je potpuno prirodan.

U koliko ste predodređeni da gubite kosu verovatno da se nakon prve intervencije presađivanja kose opadanje neće zaustaviti te je radi bolje gustine potrebno uraditi i drugu proceduru.

Uzroci opadanja kose su delimično poznati ali još nepostoji adekvatna preventiva da se ono potuno spreči. Jedan od uzroka je i stres kojmi je čovek koji živi u modernom društvu izložen svakodnevno na što se retko može uticati.

Nakon niza godina prakse presađivanja kose metode su se usavrsile i trenutno jedna od vodećih metoda je AHT metoda transplantacije kose pri kojoj se pored redovnog PRP (tretmana plazme) uotrebljavaju i drugi elementi koji podspešuju izuzetan rezultat i vitalnost folikula. AHT metoda pored najsavremenijih instrumenata koristi i inovativne tehnike dajući najbolji rezultat kao i najbrži oporavak.

Komentari (0)

Loading
Bojan Guliver/Getty Images

Najnovije vesti