Koju tajnu krije jedan od najpoznatijih američkih spomenika?

Koju tajnu krije jedan od najpoznatijih američkih spomenika?

Autor: | 27/06/2016

0


Isklesana lica četvorice američkih predsednika jedan su od simbola SAD, ali malo ko zna da se iza njih krije jedna zanimljiva tajna.

Maunt Rašmor u Južnoj Dakoti, na kojoj su isklesana lica Vašingtona, Džefersona, Linkolna i Ruzvelta definitivno je dobro poznat putnicima širom sveta, ali i onima koji vole film. Naime, ovde su između ostalog snimani kultni Hičkokov "Sever-severozapad", zatim "Nacionalno blago", "Team America"

Skulptor Gacon Borglum želeo je da napravi prikaze sedam važnih događaja američke istorije, kao i portrete četvorice pomenutih predsednika. Ipak, njegov plan je bio preambiciozan i teško izvodljiv, pa je ostalo na tome da je napravio "samo" predsedničke portrete u steni. Ipak, dobio je i dozvolu za rad na tajnoj prostoriji koja bi posetiocima pričala istoriju Sjedinjenih Država, predstavljajući je kroz neke od najvažnijih dokumenata. Ta prostorija nazvana je "Hall of Records".

Vlada SAD je najpre želela da se skulptor fokusira na glave predsednika, tako da mu je njihov završetak bio i primarni cilj. Njega je uspešno završio, ali rad na tajnoj prostoriji nije, jer je u međuvremenu umro. Tad rad na prostoriji je stao i nastavljen je tek devedesetih godina prošlog veka, kad je i uspešno dovršen.

No, ulogu koju je imao nije ispunio. Naime, zbog lokacije na kojoj se prostorija nalazi, poseta njoj nikad nije zaživela u praksi, jer je do nje turistima gotovo nemoguće da dođu pa će skrivena soba još neko vreme ostati tajna koju mogu da posete samo odabrani.

Komentari (0)

Loading
Bojan
Tagovi: putovanja