Ovo su najbolje "apoteke" vitamina C

Ovo su najbolje "apoteke" vitamina C

Autor: | 05/06/2016

0

Kad vam neko pomene vitamin C, obično najpre pomislite na narandže, ali možda ne bi trebalo. Narandže su prilično osrednje kad je taj vitamin u pitanju, i zato je možda vreme da proširite svoj jelovnik

Jagode

Šoljica jagoda sadrži oko 85 miligrama vitamina C, što je više nego što biste dobili od jedne narandže. Osim tog vitamina, jagode sadrže mangan koji pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi.

Ananas
U jednoj šoljici svežeg tropskog voća ima 79 miligrama vitamina C. Za razliku od ostalog voća, ananas ima poseban enzim koji navodno pomaže u probavi proteina, no za to još nema naučne potvrde.

Koraba
Koraba vas neće osvojiti svojim izgledom, ali moglo bi vas usrećiti čak 84 miligrama vitamina C u jednoj šoljici tog povrća. Najbolji način pripreme je da je naribate kao salatu od kupusa ili je narežite na komadiće i ispržite na maslinovom ulju.

Mango

Ovo sočno voće ima 122 miligrama vitamina C po šoljici. Mango je takođe jedan od izvora zeaksantina – prirodnog karotenoidnog alkohola koji neka istraživanja povezuju s dobrim vidom. Čak i zamrznuti mango zadržava sva svoja dobra svojstva.

Prokelj
Oni koji vole prokelj iz jedne šoljice izvlače 75 miligrama vitamina C, kao i sve ostale zdrave materije koje one dele s ostalim zelenim povrćem.

Kivi
Dva kivija sadrže 128 miligrama vitamina C, a ovo voće navodno omogućuje i bolji san. Osim vitamina C, kivi u sebi ima pristojnu količinu vitamina K i E, kao i zdrave masti te nešto proteina. Treba jedino imati na umu da su neke osobe alergične na njega.

Papaja

Jedna papaja ima oko 95 miligrama vitamina C. Osim toga, ima enzime koji su dobri u borbi protiv upala te za kvalitetniju kožu. Upotrebite papaju kao jedan od sastojaka frapea ili je jednostavno pojedite narezanu na komadiće.

Paprika
Paprika bilo koje boje ima od oko 95 do čak 340 miligrama vitamina C. Neverojatno je to koliko je niskokalorična pa je odličan prilog bilo kojem jelu.

Brokoli
Šoljica sirovog brokolija sadrži oko 80 miligrama vitamina C, kao i vitamin K, koji je dobar za zdrave kosti. To vam je dovoljno za čitav dan. Dobar način pripreme je skuvati je i zatim začiniti maslinovim uljem, belim lukom i biberom.

 

Komentari (0)

Loading
Bojan hellomagazin