Veštačko zelenilo: Da ili ne?

Veštačko zelenilo: Da ili ne?

Autor: | 03/06/2016

0

Za mnoge dizajnere, veštačko zelenilo nije baš idealan izbor i često je izuzeto u korist svežeg, ali forme veštačkog cveća i zelenila napreduju svakim danom...

Rasprava na temu se po pravilu uvek završi zaključkom kako je bolje imati bar jednu prirodnu biljku koja će biti negovana, nego bilo kakvu veštačku, što može biti ispravan stav, ukoliko se zadržimo na toj jednoj. Pošto trendovi diktiraju sve više zelenila, svakako više od jedne biljke u prostoru, nekada se vlasnici nađu u problemu u pogledu održavanja zelenila. Često se prostor zapusti, što zbog odsustva, nestručnog održavanja ili samo jednostavnog nemara. Imajući u vidu nova rešenja u tehnologijama i dizajnu veštačkih vrsta zelenila, potrebno je više puta razmisliti, da li je i dalje veštačka opcija negativna u potpunosti.

Među popularnim opcijama za veštačko zelenilo nalaze se svakako, tropske vrste. Slučaj sa prirodnim tropskim biljkama je da uz pravilno održavanje mogu da opstanu duge periode, ali i pored takve pogodnosti postoje razlozi zašto u obzir treba uzeti i veštačke varijante. Održavanje je velika stavka, posebno kada je u pitanju zamena vode na nekoliko dana ili podsecanje stabljika i grana, što može biti problem jer su često u pitanju visoke biljke u velikim posudama. Posebnu notu enterijeru mogu doneti veoma verno dizajnirane grane, jasena ili breze, čime se dobija jedinstven rustični ambijent prostora. Veštačkim zelenilom se na lak način može promeniti izgled prostora, naročito spoljašnjosti, kao na primer, dvorišta ili terase. Oblogama od veštačkih materijala, koje se veoma lako postavljaju, ograde mogu dobiti sasvim novi izgled.

Zanimljiva opcija može predstavljati dizajn od potpuno drugačijih materijala, koje je po izgledu možda najviše veštački od svih, ali mu to ne smeta da sa sobom donese poseban osećaj i efekat u prostoru. Reč je o veštačkim biljkama od tkanina. Sigurno je veliki zeleni kaktus napunjen filcom poput mekanog jastuka, jedini takav na svetu pošto nijedna druga "vrsta" nije u mogućnosti to da ponudi. Takođe, sjajna stvar je što postoji mogućnost na lak način napraviti mekane veštačke biljke u kućnoj radinosti, uz samo malo ideje i kreativnosti.

, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor