Kako da iskoristite šafran u službi lepote

Kako da iskoristite šafran u službi lepote

Autor: | 03/06/2016

0

Šafran - biljka koja asocira na istok, mirise i jarku crvenu boju...

Iako se uglavnom koristi u kulinarske svrhe kao začin, šafran možete iskoristiti i kada je u pitanju nega kože. Šafran ima dugu istoriju promovisanja zdravog uma i tela, a navodno se Kleopatra kupala u šafranovoj kupci pre nego što se upoznavala sa proscima. Danas bi takav tretman koštao oko milion dolara, jer je šafran jedan od najskupljih začina.

Šafran možete koristiti u vidu ulja i kao osušenu biljku. Sušeni šafran je poznat po ojačavanju imuniteta, lečenju rana i povećavanju proizvodnje tkiva. Sa svojom drvenastom i pikantnom aromom i bogat karotenoidima je odličan u službi lepote. Karotenoidi štite kožu, tkiva i ćelije od spoljnih faktora i oboljenja. Sadrži antioksidante, antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo, zbog čega je i odličan za korišćenje kod ljudi sa jako suvom kožom.

Pogledajte na koje načine možete da koristite šafran, a da ne potrošite mnogo novca.

1. Šafran i so za kupanje

So za kupanje je uglavnom potcenjena kada mislimo o domaćim proizvodima za negu, ali ako se u so dodaju pravi sastojci možete sa njom ublažiti mnoga oboljenja. Kupanje u toploj kupji otvara pore, što pomaže koži da bolje upije bilo kakav tretman. Uzmite nekoliko suvih listova lovora, malo šafrana i crni susam i dodajte u pola šolje soli iz Mrtvog mora. Potopite smesu u neko bazno ulje i ostavite da stoji 48 sati. Tada je spremno za upotrebu u vidu odličnog pilinga za lice i telo.

2. Šafran i lavanda

Problemi sa kožom uglavnom nastaju kada nam se pore zapuše. Šafran je odličan za uklanjanje nečistoća, tako da je odličan lek za zapušene pore. Za efektno otpušivanje pora će vam pomoći para od šafrana i lavande. Šafran ima stimulišuće dejstvo, dok lavanda umireuje i leči tako da automatski imate recept koji će umiriti iziritiranu kožu. Skuvajte malo šafrana i lavande i naparite kožu sa lekovitom parom. Ponavljajte ovaj tretman jednom nedeljno.

3. Ulje za telo

Koliko je sušeni šafranov cvet skup, toliko je šafranovo ulje jeftino. Napraviti svoje ulje je efektnije i čini veliku uštedu, a vi ćete na jedan dan postati pravi naučnik.

U staklenu teglu stavite malo sušenog cveta arnike i sušeni šafran. Napunite je sa suncokretovim uljem, tako da ostavite par milimetara od vrha tegle. Dobijeno ulje nije dobro samo za hidrataciju kože, već je odlično i za uklanjanje bolova u stomaku i menstrualnih grčeva.

4. Slatki šafran za lice

Male niti šafrana su odlične za nešni piling kože koji ne izaziva iritacije, a dodavanjem banane i meda ćete kožu održavati mekom i balansiranom. Med pomaže kod moguće iritacije koja nastaje od upotrebe začina na osetljivoj koži. Banane su odlične za lečenje akni, mitisera i cisti.

Pomešajte u blenderu pola banane, malu kašiku šafrana i kašiku meda, pa nanesite na čistu kožu.

5. Esencijalno ulje šafrana

Ako niste osoba koja voli da pravi i da prati recepte, onda jednostavno iskoristite gotov proizvod. Korišćenje esencijalnog ulja šafrana je vrlo lako. Prvo isprobajte na jednom delu kože par kapljica ulja, pre nego što pređete na veće količine. Kada ste utvrdili kako vam koža reaguje, pomešajte esencijalno ulje šafrana i ruže sa uljem baobaba, kako biste napravili noćni serum za obnavljanje kože, koji pritom ima i anti-age efekat.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: lepota