Proteinima iz mlečnih proizvoda do zdravlja

Proteinima iz mlečnih proizvoda do zdravlja

Autor: | 24/05/2016

0

Proteini su osnovna gradivna komponenta svih ćelija u telu, posebno mišića, ali i svih drugih organa, kose i kože. Njihova uloga je da obnavljaju i grade mišiće, ligamente, tetive, da stvaraju hormone, enzime i antitela, a ujedno su i izvor energije pri velikim naporima.

Prema poreklu proteini se dele na one biljnog i životinjskog porekla. Nije sporno da su proizvodi životinjskog porekla znatno bogatiji proteinima. Međutim, životinjske proteine uglavnom vezujemo za meso, a mlečne proizvode nepravedno zapostavljamo. Pored svoje prirodne obogaćenosti proteinima, postoje i mlečni proizvodi sa dodatkom proteina koji apsolutno zadovoljavaju potreban dnevni unos.

Postoji veoma jednostavna jednačina po kojoj možemo izračunati preporučenu dnevnu količinu proteina za ljudski organizam. Naime, prosečnoj odrasloj osobi potrebno je oko 0,9 grama proteina po kilogramu težine dnevno. To znači da od svih unetih kalorija u jednom danu, 10-20 odsto treba da budu proteini. Po biološkoj vrednosti belančevine mleka su odmah iza onih koje se nalaze u jajetu. Zbog svoje visoke biološke vrednosti belančevine su neophodne za normalan rast i razvoj dečjeg organizma. Nedostatak kvalitetnih belančevina nepovoljno se odražava na fizički i umni razvoj dece i omladine. Zbog toga se preporučuje da deca svakodnevno piju oko 1/2 litre mleka ili jogurta.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin