Rada Đurić: Život čine male stvari

Rada Đurić: Život čine male stvari

Autor: | 22/05/2016

0

Pozitivna, nasmejana, otvorena i direktna, reči su koje opisuju Radu Đurić, autorku i voditeljku zabavne emisije "A sada, Rada", koju smo upoznali kroz dugogodišnji rad u "Beogradskoj hronici". Poznata po britkom jeziku i dugim pitanjima, Rada je jedno od TV lica koje uživa poštovanje i sagovornika i gledalaca. Tvrdi da nikada nije maštala o tome da pravi velike priče, jer je za nju rad sa običnim ljudima najvredniji.

- Odnedavno sam počela da volim svoju emisiju - kaže voditeljka.

- Nova Rada i ja smo morale da se navikavamo jedna na drugu. Bio bi greh da pozitivnu energiju koju imam ne delim. Izabrala sam da se bavim svakodnevnim životom, a o tome sam maštala i na početku karijere. Život je satkan od malih stvari.

Izgradili ste prepoznatljiv stil u novinarstvu i postali uzor mnogima. Na koga ste se ugledali?

- Nikada nisam imala uzore. Uvek su to bili ideali. Nije lako sačuvati autentičnost. Novinarstvo ne sme biti površno, mora da služi narodu i da razdvoji istinu od neistine. Stvorila sam viziju, a snagu mi pružaju ljudi koji razmišljaju na sličan način. Imponuje mi što se današnji mladi novinari ugledaju na mene, ali me to čini odgovornijom. Čvrsto se držim postulata da ne činim drugima ono što ne bih volela da neko radi meni. Ovo je lep posao ako ga radite na pravi način.

Koliko unosite emocije u posao?

- Dosta, i ne umem drugačije. Kroz emisiju o ženama iz sobe broj jedan beogradskog Onkološkog instituta ispričala sam kako sam doživela sve ono što se dogodilo meni i mojoj majci. Plašim se bolesti i smrti, ali sam u toj sobi počela da lečim svoje strahove. Moja novinarska i ljudska obaveza bila je da gledaocima kroz ovu priču ulijem samopouzdanje. Tada sam bila veoma srećna. Nekoliko puta sam u `Hronici` bila na ivici suza, jer nije lako saopštiti surovu vest. Sada sam žena u godinama i lakše zaplačem. Umem da budem besna, da povisim ton i opsujem, ali znam da kažem izvini, hvala i volim te.

Kako izgleda neraspoložena Rada?

- Ne biste voleli da je upoznate. Dešava mi se da i u emisiji budem besna, ali profesionalizam uvek pobedi. Za mene postoje samo gledaoci, koje izuzetno poštujem. Kada budem videla samo kameru, napustiću posao. Glupost, bezobrazluk i nevaspitanje me izbacuju iz takta, a pogotovo nepoštovanje inteligencije publike. Nisam se mnogo svađala u emisijama, ali što je čovek na većoj funkciji to je moja potreba za odgovorima izraženija. Uglavnom su političari ti pred kojima `planem`.

Smetaju li vam "prozivke" zbog dugih pitanja?

- Nekad me to naljuti. Nemam previše razumevanja za komentare na društvenim mrežama, jer sam od onih koji sve kažu u lice. Ipak, moj izbor je da se bavim javnim poslom. Ubeđena sam da niko ne može da mi zameri na profesionalizmu. Moja pitanja su argumentovana i logična. Pred njima ostaju nemi samo oni koji nemaju odgovor.

Komentari (0)

Loading
, Foto:arhiva Hello hellomagazin
Tagovi: Rada Đurić