Jednostavni saveti za zvučnu izolaciju u stanu

Jednostavni saveti za zvučnu izolaciju u stanu

Autor: | 09/05/2016

0


Ukoliko vi ili vaš stanodavac niste spremni uložiti mnogo novca gotovo je nemoguće potpuno zvučno izolovati stan ili apartman. Međutim, moguće je koristiti zvučne materijale koji upijaju i smanjuju neželjenu buku, a koje materijale i kako ih koristiti pročitajte u nastavku. Prvo trebamo početi s razumevanjem osnova zvuka i buke koji dopiru do vas.

Život u stanu često može biti bučniji u odnosu na kuće u predgrađu. Ljudi koji žive u urbanom okruženju lakše prihvataju glasnija okruženja – bilo da je buka nastala zbog tankih zidova, starih prozora, gradnje ili same buke sa ulice. Ne postoji mogućnost u potpunosti ukloniti svaki šum, ali postoje načini da se umanji iznos ili smanji nivo decibela buke. Postoji nekoliko aparata na tržištu koji mere nivo decibela u vašem domu. Ako je očitavanje dovoljno visoko mogli biste razgovarati sa vašim stanodavcem za pokretanje koraka za dodatnu izolaciju, pogotovo ako je buka koju možete kontrolisati. Ukoliko vaš stanodavac nije raspoložen niti je u financijskoj mogućnosti za priuštiti zvučnu izolaciju stana donosimo par saveta kako to možete sami učiniti.

Postoji mnogo kompanija koje nude materijale koji smanjuju zvuke za stambene prostore, ali su obično dosta skupi i ako ne možete priuštiti skupe materijale možete koristiti "uradi sam" metode. Kada je u pitanju zvučni izolator postoje dvije vrste materijala: zvučni blokator i materijal koji upija zvuke. Da biste sprečili ulazak zvukova u stan treba vam materijal koji blokira zvuke. Ti proizvodi se mogu postaviti preko vrata, zidova, prozora ili pukotina.

Kako biste smanjili buku u stanu prvo želite odrediti (najbolje što možete) odakle buka dolazi. Bučne komsije? Gradilište preko puta ulice? Glasni cimeri? Fokusirajte se na zvuk koji vam najviše smeta i odakle dolazi. To će vam pomoći da se fokusirate na to područje u svom domu.

Blokiranje buke koja dolazi kroz prozore

Staklo je dobar provodnik svetlosti, topline i buke, ali to ne mora uvijek biti prednost. Baš kao i hladan vazduh, buka može lako ući između stakla i čak pojačati buku. Možete ugraditi nove prozore od aluminijske stolarije ili možete probati nekoliko "uradi sam" ideja:

Noću (kada vam možda buka smeta najviše) navucite najteže i najdeblje zavese koji se sastoje od nekoliko slojeva tkanine
Jorgani takođe blokiraju zvuke i iako nisu estetski privlačni možete ga prebaciti preko prozora onda kada vam buka najviše smeta, a kasnije skinuti.
Proverite šarke oko prozora i praznine. Popravite šarke i ispunite praznine stiroporom ili pur penom. Istovremeno ćete sprečiti i promaju i hladan vazduh koji dobijate u stan.
Blokiranje buke kroz krov i zidove

Ako ste umorni od glasnih koraka koji vam dolaze iz stana iznad vas ili čujete svoje komšije kako pričaju ili gledaju TV možete uraditi nekoliko stvari:

Postavljanje police i debelog komada nameštaja može pomoći.

Postavljanje stiropora na zidove i krov (ako stanodavac dopušta)
Postavljanje tapeta
Ako imate pristojan odnos sa svojim komšijama, možete započeti razgovor s njima o dodavanju materijala u njihov dom, čime ćete osigurati duplu izolaciju.
Smanjenje buke unutar vašeg doma

Ako buka potiče iz unutrašnjosti vašeg doma (iz drugih prostorija) onda se skoncentrišite na nabavku materijala koji upijaju zvuke kao što su debeli pamuk ili pena. Ovi materijali su dizajnirani kako bi se postavili direktno na zidove i krovove, ali takođe mogu biti postavljeni na druge predmete nameštaja kao što su visoka polica za knjige ili na vrata.

Imajte na umu da zvuk putuje po prostoriji i da ima tendenciju da se odbija od tvrde površine i apsorbuje u mekanim površinama.

Razmislite o dodavanju više tapaciranog nameštaja u enterijer kao što su sofe, presvučene stolice i meke materijale poput debelog tepiha.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor