Glumci koji su rekli "ne" istorijskim ulogama

Glumci koji su rekli "ne" istorijskim ulogama

Autor: | 24/04/2016

0

Holivudske zvezde svesne su činjenice da samo jedna uloga može da im promeni ceo život. Uspod ili pad u karijeri jeste stvar sudbine, ali i uspeha filma. Iako nam je možda teško da u to poverujemo, čak i visoko rangirana imena sveta kinematografije izložena su ogromnom pritisku, posebno kada transformacije ličnosti zahtevaju određene pripreme za neko ostvarenje.

Setimo se Šarliz Teron, koja je postala pravi majstor u toj oblasti, a čuveni "Monstrum" doneo joj je i Oskara i reputaciju i ulazak u istoriju. Međutim, nisu sve njene kolege spremne da pristanu na to, čak ni za milione dolara. Ako odbiju ulogu, ona će biti prosleđena dalje. I nekog drugog će vinuti u zvezde.

Ovo je tek nekoliko slučajeva kada su prvi izbori režisera odbili uloge. S druge strane, filmofili su dobili vrhunska ostvarenja sa impresivnom glumom glavnih protagonista.

Vil Smit – "Matriks"
Verovali ili ne, Kijanu Rivs nije bio prvi izbor za ulogu Nea. Braća Vačovski su pre njega planirala – Vila Smita. Film je postao jedan od sinonima žanra naučne fantastike, a mora se priznati da je posle šesnaest godina jako teško zamisliti Smita kao glavnog junaka te trilogije. Interesantan je i podatak da Vil kasnije izjavio kako je apsolutno siguran da bi pokvario Nea da je kojim slučajem prihvatio ulogu.

Edvard Norton, Leonardo Dikaprio, Džoni Dep, Bred Pit, Juan Mekgregor – "Američki psiho"

Svim ovim zvučnim imenima Kristijan Bejl može samo da kaže jedno veliko hvala. Uloga Patrika Bejtmana mu je na neki način definisala karijeru, i da nije bilo nje možda nikad ne bi ni bio izabran za novog Betmena. "Američki psiho" bio je kamen spoticanja mnogim filmskim velikanima, a zanimljivo je da je Mekgregor lično lobirao da se upravo Bejlu dodeli uloga.

Denzel Vošington – "Sedam"
- Tema filma mi je previše mračna - rekao je Vošington nakon što je odbio ulogu detektiva Majlsa. Dejvid Finčer, kralj napetih trilera, nakon tih reči je napravio najbolji mogući izbor. Pozvao je Breda Pita, koji je polovinom devedesetih pokazao da ume zaista maestralno da glumi kad hoće, a čuvena "Sedmica" lansirala ga je u vrh "fabrike snova".

Mark Volberg – "Planina Broukbek"
Originalni par ovog kontroverznog filma trebalo je da čine Mark Volberg i Hoakin Finiks. Gej kauboji usred konzervativnog Vajominga s kraja sedamdesetih glavni su junaci Oskarom nagrađenog dela. Ali, Mark je, kako je priznao reditelju Angu Liju, bio prestravljen nakon samo petnaest pročitanih stranica scenarija. Na kraju su uloge prihvatili Hit Ledžer i Džejk Džilenhol, pre toga malo cenjeni i prepoznati od strane producenata i kritičara.

Hju Džekmen – Džejms Bond

Okoreli fanovi franšize o najpopularnijem tajnom agentu i dalje ne mogu da se pomire s činjenicom da ga je u poslednjim ostvarnejima tumačio Danijel Krejg. No, ni on nije bio prvi izbor, jer su posle Pirsa Brosnana u obzir dolazili mnogi markantni glumci. Džekmen nije prihvatio da bude 007 jer se plašio da bi mu u budućnosti "limitirao prilike". Za razliku od Vulverina, plavokosi Krejg se nije dvoumio.

Mel Gibson – "Gladijator"
"Hrabro srce" je verovatno bilo zvezda vodilja Ridliju Skotu kada je pravio listu glumaca koji bi mogli da budu Maksimus Decimus. No, Gibson mu je rekao da je prestar za filmove koji podrazumevaju mahanje mačevima. Mnogima se Rasel Krou nije činio kao dobar potez, ali je sjajnim performansom u ovom epskom spektaklu uspeo da zapuši usta svim kritičarima.

Mišel Fajfer – "Kad jaganjci utihnu"
Među najuspešnijim filmovima svih vremena nalazi se i ostvarenje "Kad jaganjci utihnu". Uzbudljiv film koji je žanrovski teško odrediti jer je više od trilera, jer ima neverovatne dijaloge i radnju. Glavna glumica trebalo je da bude Mišel Fajfer, ali ona nije mogla sebe da smesti u takvu atmosferu. Odbila je ulogu, a čuveno "Dobro veče, Klaris" Hanibal Lektor je izgovorio Džodi Foster, koja je nagrađena Oskarom.

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty Images, Guliver/Splash News
Tagovi:

Pročitajte još