Telenor Dan devojčica u IKT-u

Telenor Dan devojčica u IKT-u

Autor: | 21/04/2016

0

U Srbiji je obeležen međunarodni Dan devojčica u IKT-u

Povodom obeležavanja međunarodnog Dana devojčica u IKT-u, u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije i kompanije Telenor, danas je u Telenoru održan Okrugli sto na temu “Uključivanje devojčica u svet IKT-a i preduzetništva”. Cilj obeležavanja ovog dana je da se devojčice osnaže prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesima i talentima.

Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora Srbije i dr Sanje Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, poželele su dobrodošlicu predstavnicama ministarstava, društveno odgovornih kompanija, kao i ambasadorkama, poznatim jutjuberima, devojčicama iz osnovnih škola i drugim gostima, a skup je otvorila Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Ovogodišnji Dan devojčica u IKT-u je, za razliku od prethodnih koji su uključivali samo posete devojčica kompanijma, bogatiji za još jedan vid promocije kreativnosti i talenta devojčica sedmog i osmog razreda osnovnih škola u Srbiji a to je veština korišćenja web tehnologija u prezentaciji preduzetničkih ideja. One su, naime, imale zadatak da naprave tutoriale na temu „kako da zaradim džeparac na kreativan način“ i sve nas oduševile svojim rešenjima – izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Na samom početku događaja uručene su i nagrade pobednicama takmičenja „Uhvati ideju“.

Pobednica Vasilisa Vidaković

Prvo mesto osvojila je Vasilisa Vidaković, učenica sedmog razreda osnovne škole „Sveti Sava“ iz Beograda. Ona je jezikom svoje generacije objasnila suštinu korišćenja You tube-a kao novog medija u svrhe poslovanja preko interneta. Njoj je uručen pametan telefon koji je donirala Telenor fondacija.

Ovo takmičenje je organizovano sa ciljem da pokrene preduzetničko razmišljanje kod devojčica ovog uzrasta i zajedno sa posetama uspešnim kompanijama na Dan devojčica pomogne pri njihovom razmišljanju o budućem zanimanju.

Tradicionalno ovaj dan je obeležen i širom Srbije, druženjem više od 600 devojčica završnih razreda iz 60 osnovnih škola sa uspešnim ženama u više od 70 kompanija.

Dan devojčica u IKT-u ustanovljen je na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Od 2001. godine, kada je u Evropi (Nemačkoj) prvi put obeležen,u ovoj manifestaciji učestvovalo je više od million devojčica.

Udruženje poslovnih žena Srbije prvi put je organizovalo Dan devojčica u IKT-u 28. aprila 2011. godine. U proteklih pet godina koliko UPŽ Srbije obeležava ovaj dan kroz projekat je prošlo više od 6500 devojčica, a rezultati pokazuju zainteresovanost devojčica da kroz ovakav vid realnih susreta sa preduzetnicama prepoznaju preduzetništvo kao moguće buduće mesto za zapošljavanje.

Ove godine Telenor Dan devojčica se odvijao i realizovao kroz takmičenje, posete kompanijama i Okrugli sto na temu „Uključivanje devojčica u svet IKT-a i preduzetništvo“.

Komentari (0)

Loading
Promo Promo
Tagovi: Telenor