Skandal na izložbi: Fasifikati srpskih slikarskih klasika

Skandal na izložbi: Fasifikati srpskih slikarskih klasika

Autor: | 16/04/2016

0


IzložbuU "Između sećanja i zaborava - Dela iz kolekcije Jovičić", koja se do četvrtka održava u Kući legata, po mišljenju mnogih uglednih znalaca slikarstva, što pre treba zaboraviti.

Oni, naime, tvrde da su dela iz kolekcije porodice Jovičić, potpisana imenima najpoznatijih umetnika iz bivše Jugoslavije - falsifikati.

Zbog navodnog obmanjivanja javnosti, traže da se izložba što pre zatvori, a krivci izvedu pred lice pravde.

Na izložbi su prikazana dela sa potpisima Bogdana Šuputa, Đorđa Andrejevića Kuna, Mališe Glišića, Ignjata Joba, Nadežde Petrović, Petra Lubarde, Anđelije Lazarević, ćerke našeg književnika Laze Lazarevića, Ljubice Cuce Sokić...

U Udruženju galerista i kolekcionara Beograda tvrde da su bar dve trećine radova od osamdeset slika "vulgarni falsifikati".

- Zaprepastila sam se činjenicom da su svi eksponati naivno pogrešno pripisani vrlo značajnim slikarima - napisala je istoričarka umetnosti Ljubica Buba Miljković u pismu Filipu Brusiću Renaudu, direktoru Kuće legata.

- Teško mi je da upotrebim reč falsifikat, jer ovaj pojam nekad podrazumeva veštu izradu kopije koja može da zavede neuke, na prvi pogled čak i stručnjake. Radovi koji su predstavljeni vređaju umetnost i umetnike, urušavaju ugled ne samo ustanove na čijem ste čelu, nego istorije umetnosti, muzeologije i onih koji su učestvovali u realizaciji ove sramne izložbe i njenog kataloga.

Ljubica Miljković traži od direktora da odmah zatvori izložbu, povuče katalog iz prodaje i izvini se obmanutoj publici:

- To bi dokazalo da niste svesno ili namerno učestvovali u prevari koja bi mogla epilog da nađe na sudu, jer samo lažna slika Nadežde Petrović, koja posle "ekspertize" vaše ustanove vredi više od 50.000 evra, pomaže nekome u odluci da je otkupi od kolekcionara.


Istoričaru umetnosti Nikoli Kusovcu telefon se usijao. Sa svih strana mu stižu protesti. Zovu ga kolekcionari, galeristi, kolege, ljubitelji umetnosti...

- Teško je reći da su ovo falsifikati. To su rđava prepisivanja i da bi bilo ubedljivije stavljeni su potpisi. Na izložbi je nekoliko radova hrvatskih autora, koji nisu videli te autore. Vilko Gecan, Ignjat Job, Vlaho Bukovac - kaže Kusovac.

- Ovo je ružan refleks i ružna poruka koja se šalje iz Beograda u Hrvatsku, sa preporukom najstručnijih lica i iz velike ustanove. Ne želim ni da govorim šta su podmetnuli Bosancima i Makedoncima.

Predgovor u katalogu napisala je dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti, a tekst njena kolegnica prof. dr Dijana Metlić.

One su, po mišljenju članova Udruženja i galerista, na taj način dale "legitimitet predstavi i potanko opisale svako (ne)delo ponaosob".

- Mnogi ljudi ne znaju šta je pravo, a šta krivo - kaže Kusovac.

- Strašno je kad dva istoričara umetnosti, koji su pritom i doktori nauka, svojim tekstovima potvrđuju da ono što nije original, to jeste. Pojavile su se slike za koje niko ne zna. Nijedna slika sa ove izložbe ne postoji u popisima umetnika.

Irina Subotić je objasnila da je njen pogovor zapravo podrška kolekcionaru da dela koja poseduje izloži u javnost i da se time da šansa da kritika i istorija umetnosti da svoje mišljenje o izloženim radovima.

Jedan od vlasnika najvrednije umetničke zbirke, Novosađanin Đuro Popović, napisao je, međutim, krivičnu prijavu za organizovani kriminal protiv Zorana Jovičića i njegovih saučesnika, među kojima su i autorke kataloga.

- Ovo je velika prevara - kaže Popović.

- Jovičić će posle ove izložbe, sa potrebnim potvrdama o autentičnosti, slike nuditi na sajtovima "Kupujem prodajem", "Kupindo" i "Limundo" i varati građane. Lično smatram da su na ovoj izložbi samo četiri originala. Ostalo su grubi falsifikati. Vlasnik sam kompletne ostavštine Bogdana Šuputa, pisao je bratu o svakom svom delu. Sve imam zabeleženo. Svaku njegovu sliku, najmanji rad. Imam njegove originalne boje i rado ću ih dostaviti forenzičarima.

Supruga vlasnika kolekcije Svetlana Jovičić, istoričarka umetnosti je potvrdila da prodaju, kako kaže, sitne stvari preko interneta. Aktuelni katalog se već našao na jednom od tih sajtova.

- Na izložbi u Kući legata nema falsifikata. To tvrdim svojim autoritetom istoričara umetnosti i autoritetima Irine Subotić i Dijane Miletić - kaže Jovičić.

- One su bile kod nas i gledale radove. Privatni kolekcionar nema potrebu da traži sertifikate za dela iz svoje kolekcije.

Među onima koji se ne slažu sa njom je i mr Mira Kun, kćerka slikara Đorđa Andrejevića Kuna. Ona tvrdi da oba rada potpisana imenom njenog oca, on nije naslikao.

- Jedan od tih radova "Oplakivanje" potiče iz 1937. i moj otac ga je navodno naslikao u Španiji. On jeste bio u Španiji, ali tek 1939. i znam da tamo nije uradio nijednu sliku. Na drugoj slici je predstavljena balerina u statičnoj pozi. Kunovi likovi nikad nisu bili statični - tvrdi ćerka poznatog umetnika.

Direktor Kuće legata Filip Brusić zabrinut je zbog cele situacije:

- "Između sećanja i zaborava" je gostujuća izložba. Mi smo im samo ustupili prostor. Katalog je izdala porodica Jovičić, a iza izložbe su stale Irina Subotić i Dijana Metlić. Nama je to bilo dovoljno. Ne bavimo se autentifikacijom dela. Izložba bi trebalo da traje do sledećeg četvrtka, videćemo da li ćemo je ranije zatvoriti.

Kao jednog od glavnih "krivaca" za organizaciju ove izložbe, stručnjaci, kolekcionari i galeristi videli su Ministarstvo kulture, koje je navodno finansiralo ovaj projekat.

Na pozivnicama i katalogu nalazi se logo ovog ministarstva.

- Ne znamo da li ćemo dobiti novac iz Ministarstva za ovu izložbu. Prijavili smo se na konkurs, ali još nema rezultata - kaže Svetlana Jovičić.

- Ako dobijemo ta sredstva, pitaće nas u Ministarstvu zašto nema njihovog loga na promotivnom materijalu.

Komentari (0)

Loading
story.rs/NP hellomagazin
Tagovi: izložba kultura