Zoranu Markoviću prestižna nagrada Beogradskog festivala igre

Zoranu Markoviću prestižna nagrada Beogradskog festivala igre

Autor: | 11/04/2016

0

Nastupom kompanije "Tanc Lucern" iz Švajcarske i uručenjem nagrade "Vip poziva" baletskom igraču, koreografu i pedagogu Zoranu Markoviću, sinoć je u "Madlenianumu" završen 13. Beogradski festival igre.

Nagradu za dugogodišnje stvaralaštvo i ostvarenu igračku karijeru van granica Srbije uručio mu je Dejan Turk, direktor kompanije Vip mobile.

- Trenutak kada vaše delo prepozna domaća javnost je uspeh kome teži svaki umetnik, jer i kada ste daleko znate da tamo negde, neko prati vaše korake. Veliko je zadovoljstvo što svoju strast prema igri mogu da podelim sa sugrađanima, a takođe sam neizmerno zahvalan kompaniji Vip mobile i Beogradskom festivalu igre što su me uvrstili na listu kolega kojima je nagrada već pripala - istakao je Zoran Marković, ovogodišnji laureat.

Zoran Marković je prve baletske korake načinio u Beogradu, u Baletskoj školi „Lujo Davičo“, a potom je svoje profesionalno usavršavanje nastavio u Baletskoj školi „Princeza Grejs“ u Monaku i Baletskoj školi u Hamburgu.

Prvi profesionalni angažman započeo je u Baletu Opere u Drezdenu, a u toku bogate karijere koja traje već dve i po decenije, Zoran je stvarao i nastupao sa nekim od najvećih koreografa današnjice poput Matsa Eka, Pola Lajtfuta, Sol Leon, Jiržija Kilijana, Vilijama Forsajta, i drugih.


Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung rekla je da već od danas počinju ozbiljni planovi za 14. izdanje festivala, koji je "pozicioniran u sam vrh svetski najrelevatnijih mesta savremenog umetničkog trenutka".

Povodom nagrade "Vip poziva", Jung je naglasila da je to priznanje naišlo na pohvale i domaće publike i svetske plesne scene, jer su "igrači danas nomadi, a dobre trrupe uvek broje desetine različitih nacionalnosti što je bogatstvo iskustva, dobrog nadmetanja i vatromet enegije kakvoj je publika i večeras prisustvovala".

U protekle tri nedelje, u okviru atraktivnog programa Beogradskog festivala igre, publici u Beogradu i Novom Sadu su se predstavile trupe iz 13 zemalja, sa ukupno 23 koreografske postavke. Preko 20.000 gledalaca pratilo je glavne programe festivala (od 19.03.-10.04.), dok je oko 2.000 posetilaca pratilo paralelne programe koji su prethodili ovogodišnjoj manifestaciji.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Promo hellomagazin