Miloš Timotijević: Bez porodice ne bih bio tu gde jesam

Miloš Timotijević: Bez porodice ne bih bio tu gde jesam

Autor: | 04/04/2016

0

Glumac Miloš Timotijević proslavio se ulogama u različitim domaćim serijama, od "Srećnih ljudi", koje smo voleli devedesetih, do "Vojne akademije", koja je omiljena kod današnje omladine. Paralelno sa uspešnom televizijskom, talentovani umetnik gradio je i pozorišnu i filmsku karijeru, a najznačajniju rolu do sada odigrao je u filmu "Vlažnost", u kome tumači glavnog junaka Petra Đokića. Posle veoma zapažene premijere na "Festu", Miloš dobija samo pozitivne kritike, što mu izuzetno prija.

Posle premijere filma "Vlažnost", kakve vam reakcije upućuju?

- Za sada - samo pohvale. Nisam imao kontakt sa ljudima koji su imali zamerke na film. Ono loše što sam čuo bili su komentari sa interneta i nekoliko kritika. Kod nas nemate često priliku da ljudi argumentovano nešto hvale ili kude. Sve je jako lično i pristrasno.

Gotovo da se čitav film bazira na vašoj ulozi, koliko je to bila velika odgovornost?

- Odgovornost je stvar poslovne etike. Svakom poslu pristupam isto. Možda je jedina razlika u vremenu koje sam imao da se spremim za "Vlažnost". Scenario sam dobio osamnaest meseci pre početka snimanja. Mislim da je to bilo presudno da se dobro spremim.

Na koji način ste se spremali za ulogu?

- Svaka uloga zahteva drugačiji pristup. Lik Petra počeo sam da stvaram nekih šest meseci pre početka snimanja, kada su treninzi u teretani počeli da daju rezultate. Počeo sam od tela, pošto je reditelj Nikola Ljuca imao jasnu viziju kako taj lik treba da izgleda, a ja sam se potrudio da što više priđem toj viziji. Zatim je usledilo istraživanje miljea u kome se kreće takav lik, njegova odeća, njegov hod. U tom procesu nastao je Petar Đokić.

Gde ste pronašli inspiraciju za ulogu Petra?

- Lično nisam imao mnogo kontakta sa ljudima tog profila. Ali, oni su svuda oko nas. To su pobednici, uspešni biznismeni, bivši revolucionari. Tako da nije bilo teško naći uzore. Međutim, to što je Petar je vrlo specifično i svojstveno samo njemu.

Jeste li iskopali u sebi neke od njegovih osobina i da li vas je to na neki način uplašilo?

- Mislim da u potrazi za svim dimenzijama lika kojim se bavite neminovno dođe trenutak kada je neophodno otvoriti i ta vrata. Ali ne mogu da kažem da se ja tih stvari plašim. To je samo sastavni deo procesa na putu do uloge.

Da li deo tereta tokom priprema za uloge pada i na vaše ukućane?

- Sve što dobijam iz kuće samo je podrška. Bez nje ne bih bio tu gde jesam.

Koliko je emotivna stabilnost ključna u životu umetnika?

- Nije ključna. Zavisi kojom umetničkim žanrom se bavite. Ako pričamo samo o glumi, takođe nije ključna. Zavisi kakvu ulogu igrate, sve je individualno. Emotivna zrelost je neophodna i veoma retka.

Uspevate li da od svog rada vašoj porodici priuštite spokojan život?

- Ja sam slobodni umetnik - u Srbiji. Šta mislite koliko mi zarađujemo? Koliko se filmova i serija snimi godišnje? U poslednje vreme i pozorišta su zatvorila vrata većini spoljnih saradnika. Nema spokoja u mom životu. Ali, isto tako kada sam odlučio da se bavim ovim poslom, to je bio moj izbor.

Jeste li nekada razmišljali o karijeri u inostanstvu?

- Jesam, naravno. Studirao sam sredinom devedesetih i to je bila večna tema u to vreme. Ali nikada ozbiljno nisam razmatrao tu mogućnost. Moj stav je da treba ostati i boriti se. To je moj izbor.

Na koji način se najradije i najefikasnije relaksirate?

- Odlaskom u teretanu. Počeo sam da treniram tokom priprema za film "Vlažnost" i nisam prestao. Odlazim u teretanu tri puta nedeljno i to je ono što me relaksira i fokusira u isto vreme.

Kakvi vas poslovni izazovi očekuju ove sezone?

- Jedino što znam je da bi od maja trebalo da počne snimanje nove sezone serije "Vojna akademija". Sve ostalo je pod znakom pitanja.

 

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Hello!/Miša Obradović