Aleksandar Srećković Kubura: "Brakolomije" će biti hit prredstava

Aleksandar Srećković Kubura: "Brakolomije" će biti hit prredstava

Autor: | 29/03/2016

0

Posle veoma uspešnih uloga u televizijskim serijama glumac Aleksandar Srećković Kubura odlučio je da se poslednjih sezona posveti radu u pozorištu.

Osim niza odličnih rola koje je odigrao u svom matičnom Narodnom pozorištu, talentovani umetnik odlučio je da se posveti i privatnoj produkciji iz koje je nedavno nastala komedija “Brakolomije”, koja je publiku na premijeri u “Dadovu”, dovela do suza, a uskoro će uslediti novi projekat.

Skladan porodični život sa suprugom Marijom Savić-Srećković, sa kojom uživa u odrastanju njihovih sinova, dvadesetogodišnjeg Aleksu i troipogodišnjeg Vanju, daje mu snagu i elan za profesionalne poduhvate.

Kako je nastao komad “Brakolomije”?

- Vrlo komplikovano, a zapravo vrlo jednostavno. S obzirom na to da je svaki delić predstave autorsko delo glumačke ekipe koju čine Bojana Stefanović, Kalina Kovačević, Nenad Stojmenović i moja malenkost, rad je bio mnogo komplikovaniji nego što je to, inače, slučaj prilikom pripreme predstave u nekom institucionalnom pozorištu. Morali smo o svemu sami da mislimo i brinemo. S druge strane, napraviti ovakvu predstavu na ovakav način vrlo je jednostavno. Samo se skupe četiri iskusna, talentovana, vredna i voljna glumca i eto hita.

Koliki je izazov biti autor predstave od početka do kraja, i u kom segmentu ste vi bili najangažovaniji?

- Ovo mi je prvo iskustvo tog tipa i bilo je vrlo uzbudljivo, ali i naporno. Jednostavno, sva kreativnost bila je prepuštena nama samima i to je za sve nas bilo osvežavajuće i izazovno. Oko režije i naravno glume, svi smo se podjednako angažovali, i kad smo bili na sceni i van nje. Tekst je, uz zajedničke sugestije, bio sektor Bojane Stefanović, Kalina i Bojana su autori većine kostima, kao i dizajna cele predstave, ukljućujući scenografiju. Nenad je uradio muzičku matricu i veliki deo izbora muzike, a ja sam “tehnički direktor”, zadužen za izradu i nabavku scenorafije, dok je Kalina i savršen distributer. No, osnov svega su zajedničke sugestije i razmenjivanje ideja.

Da li vam posle drame “Na dnu” prija što ste sada pripremili jednu urnebesnu komediju?

- Uvek prija kada se radi komedija. Ja sam imao sreće da u kratkom vremenu radim na dva takva projekta. Nedavno sam imao repremijeru predstave “Kerovi” i sada “Brakolomije”. Vrlo se zabavljam dok ih igram, sa željom da im pozorišni život bude što duži. Pogotovo “Brakolomijama” koje se tek rađaju u “Dadovu”, i prve korake prave na Čukarici, u Nišu i tako dalje.

Pronalazite li u nekoj od uloga svoje osobine, i koje?

- Ne više nego u svim likovima koje sam igrao. Svaki lik koji glumimo moramo u većoj ili manjoj meri da pronađemo u sebi. Neka osnova, neko zrno te osobe koju izvodimo na sceni moramo da izvučemo iz sebe. U obe predstave, “Kerovi” i “Brakolomije”, zajedno igram trinaest likova, što nije malo.

Da li vaš stariji sin Aleksa redovno prati vaše predstave i da li vam je dobar kritičar?

- On je prilično zauzet studiranjem, tako da nije često u prilici da na predstavu dođe, ali kad može, pogleda predstave u kojima igram, a neretko me pita za preporuku i za predstave u kojima nema mene.

Jeste li mlađeg sina Vanju već počeli da vodite u pozorište da gleda dečje predstave?

- Polako i oprezno. Još je mali, a i vrlo temperamentnog karaktera, pa nije vezan za jedno mesto predugo. Ali sam siguran da će uskoro postati redovna pozorišna publika pre svega pozorištanceta “Puž”.

Poslednjih godina niste mnogo igrali na televiziji i na filmu, da li vam nedostaju kamere?

- Prošlu sezonu posvetio sam pozorištu i imao dve premijere u Narodnom pozoristu, a ovu posvećujem privatnim pozorišnim produkcijama. Pre toga, snimao sam u Hrvatskoj seriju “Tajne”, a u pregovorima sam oko jednog projekta u Rusiji. U Srbiji nisam snimao evo već tri godine i nadam se da će se to ubrzo promeniti. Priznajem, nedostaje mi.

Šta vas od novih projekata očekuje ove godine?

- Planiram još jednu pozorišnu predstavu u privatnoj produkciji, ovog puta sa dragom koleginicom Jelenom Jovičić koja će biti, uslovno rečeno, teatarski nastavak emisije “Šljivik”. Postoje ponude za rad na predstavama van Beograda, a kao što sam rekao u pregovorima sam oko serijskog projekta u Rusiji. Videćemo.

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Janko Petković