Ivana Selakov: Masaža stopala i druge magije Dalekog istoka

Ivana Selakov: Masaža stopala i druge magije Dalekog istoka

Autor: | 11/03/2016

0

Pevačica Ivana Selakov uživala je u još jednom uzbudljivom putovanju sa verenikom Predragom Mirkovićem. Iako svake godine posete neku novu destinaciju, ovoga puta odlučili su da se vrate na mesto koje ih je pre tri godine ostavilo bez daha.

Posle magičnog Tajlanda, par se uputio u Maleziju, koja ih je ponovo očarala. Po povratku u Beograd, poznata tridesetšestogodišnjakinja puna utisaka za magazin ”Hello!” govori o tronedeljnoj pauzi na Istoku.

- Prvi deo putovanja proveli smo na Tajlandu, posle čega smo otišli u Maleziju, na ostrvo Penang i u glavni grad Kuala Lumpur. Glavni grad Penanga Džordžtaun je fascinantno mesto. Samo ime govori da je nekada bila britanska kolonija, gde se prilično oseća uticaj engleske kulture. Taj miks Istoka i Zapada vrlo je interesantan. Malezija je muslimanska zemlja, ali to ostrvo je vrlo specifično. S jedne strane, tu je katolička crkva, sa druge, kineski hram, a, sa treće, džamija. Ostrvo je puno različitih vera, a svi žive u miru - počinje priču Ivana, koju je u ovom gradu oduševila ulična umetnost.

- Zidove grada krase slike upotpunjene predmetima poput motora, bicikla i ljuljaške, kojima je umetnik oživeo svoja dela i nas posmatrače učinio njihovim akterima. Peđa i ja bili smo potpuno oduševljeni. Prevozno sredstvo u gradu je adaptirani bicikli na tri točka, koje voze meštani, pa smo iskoristili priliku da tokom vožnje dobijemo informacije i objašnjenja o onome što smo doživeli u tom gradu. Imali smo sreću da je tokom našeg boravka čekana kineska nova godina. To je bio pravi spektakl, uz veličanstveni vatromet i ulično slavlje sa zmajevima. Zaista je bilo upečatljivo - oduševljeno govori pevačica, koja je posebno uživala u lokalnim gurmanskim specijalitetima.



- Ostrvo Penang najpoznatije je po hrani. Inače, gde god da otputujem isključivo se hranim lokalnim specijalitetima. Istočnjačka kuhinja mi mnogo prija, jer je sve zasnovano na pirinču, njihovim nudlama, morskim plodovima i piletini. Keksići od kokosa i manga su izvrsni, a uživala sam i u sokovima od voća, koga u Srbiji nemam prilike da pijem, kao što je zmajevo i zvezdano voće. Obožavam putovanja na Istok, jer tamo konzumiram vrlo zdrave namirnice, sve ono što u Srbiji uglavnom nemam vremena ili uslova da jedem. Za dvadeset dana potpuno sam regenerisala i očistila organizam i osećam se fenomenalno. Nismo se hranili po luksuznim restoranima, nego na ulici i mestima gde se hrani lokalno stanovništvo. To je njihova tradicija i mi smo tako jeli. Vrlo je povoljno, ali je preukusno. Neko možda ima odbojnost prema tome, ali ja nemam.

Predah od upoznavanja sa kulturom ove zemlje pronašla je na živopisnoj morskoj obali, ali i u šopingu u Kuala Lumpuru.

- Kuala Lumpur je grad koji se neverovatno razvio i postao prava metropola. Ima mnogo tržnih centara koji su rame uz rame sa nekim njujorškim. Iskoristila sam priliku za povoljnu kupovinu. Najjači utisak na mene ostavile su Petronas kule bliznakinje, koje izgledaju nestvarno i preko dana i noću, a u njima se nalazi i sjajan tržni centar. Pored njih izgrađen je park na jezeru, koji je mala kopija njujorškog Central parka.


U neposrednoj blizini glavnog grada nalaze se Batu pećine, hinduističko svetilište, koje je bilo pravi izazov za emotivni par.

- Te pećine, koje su posvećene božanstvu Muruganu, jedno su od najvećih hindu svetilišta van Indije. Ogromna statua zlatne boje posvećena tom bogu nalazi se u podnožju pećina i visoka je preko četrdeset metara. Do ulaska u pećine vodi stotine stepenika, pa nam penjanje nije nimalo bilo lako, posebno zbog velike vrućine i sparine. Svuda oko vas su makaki majmuni, stanovnici tog mesta, koji su se potpuno odomaćili. Pitomi su i druželjubivi, uspostavljaju kontakt sa ljudima i otimaju banane.

Istinski trenuci odmora i relaksacije bili su rezervisani za masaže, po kojima je ovaj deo sveta poznat.

- Tajlanđani su neprikosnoveni u masažama, ali Maležani ih prate u stopu. Neprikosnoveni su u masaži stopala, što smo svakodnevno praktikovali, to je stvarno uživancija - završava Ivana, koja po povratku u Beograd nastavlja sa profesionalnim obavezama, ali i planovima za venčanje, koje posle dugogodišnje emotivne veze ona i Predrag planiraju da realizuju ove godine.

Komentari (0)

Loading
Deana Đukić Privatna arhiva