Sve što treba da znate o hormonima

Sve što treba da znate o hormonima

Autor: | 04/03/2016

0

Odavno ste izašli iz puberteta, ali i dalje imate problem sa upornim bubuljicama? Imate potrebu za velikom količinom slatkiša i stalno vam se spava ma koliko dugo spavali? Ovi i mnogi drugi simptomi mogu biti pokazatelj da imate neki hormonalni disbalans. Više o hormonima i njihovom uticaju na naše telo saznajte od dr sc. med. Aleksandre Mladenović.

Da bi organizam pravilno funkcionisao, potrebna je dobra međusobna usklađenost mnogih procesa koji se često odvijaju u raznim međusobno udaljenim tkivima i organima. Da bi se ovakva koordinacija ostvarila, neophodan je prenos potrebnih "poruka" od jednog do drugog organa, od jednog do drugog mesta u organizmu.

Hormoni predstavljaju prenosioce ovih poruka putem krvi i na taj način pomažu normalno funkcionisanje organizma. Ukoliko vaše telo proizvodi premalo ili previše nekog hormona, dolazi do njihovog disbalansa u organizmu koji prouzrokuje probleme. Do ovoga može doći iz različitih razloga, a stres je jedan od okidača pošto su hormoni vrlo osetljivi na njega. Često se dešava da osobe koje imaju poremećaj u ishrani izgube menstruaciju. To se javlja zato što te poremećaje telo prepoznaje kao svojevrstan stres, što opet prouzrokuje promene u ravnoteži hormona.

Nije, međutim, uvek stres i neuredan načina života razlog zbog koga nastupa hormonski disbalans. Mnogi faktori kao što su metabolički poremećaji (dijabetes, gojaznost, sindrom policističnih jajnika), psihička neuravnoteženost (depresija i sl.), tumor (na mozgu, jajnicima, štitnoj žlezdi, nadbubregu...) mogu biti povezani sa hormonskom neuravnoteženošću.

Adrenalin

Ovo je jedan od hormona stresa. Usled nelagodne situacije dolazi do njegovog ubrzanog lučenja koje se prepoznaje tako što osećamo ubrzan rad srca, preznojavanje, zenice se šire... Njegova uloga je da pripremi naše telo za izbegavanje opasne situacije ili za odbranu od nje.

Kortizol

Ovo je još jedan hormon koji je usko povezan sa povećanim stresom. Njegova uloga je da opskrbi telo energijom kada nam je ona najpotrebnija, odnosno kada smo pod presijom.

Insulin

Proizvodi ga pankreas i služi za regulisanje nivoa šećera u krvi. Manjak insulina dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi pa je tako potrebno nadoknaditi insulin medikamentima i uvesti određene promene u ishrani i načinu života.

Testosteron

Hormon veoma bitan za seksualnu funkciju. Imaju ga i žene i muškarci, s tim što muškarci proizvode 7 do 8 puta više testosterona nego žene. Njegova uloga povezana je sa mišićnom i koštanom masom, kao i rastom dlaka.

Estrogen

To je polni hormon koji igra važnu ulogu u regulisanju menstrualnog ciklusa, plodnosti i ženstvenog izgleda pripadnica lepšeg pola.

Progesteron

Ovaj polni hormon proizvode jajnici i ima ulogu da pripremi matericu za eventualnu trudnoću i zato njegova proizvodnja dominira u drugoj polovini ciklusa.

Tiroidni hormoni

Stvara ih štitna žlezda. Oni utiču na rast i sazrevanje, sintezu proteina, brzinu sagorevanja kalorija, ubrzavaju razgradnju masti, a imaju ključnu ulogu i u razvoju nervnog sistema.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: hormoni zdravlje

Pročitajte još