Rediteljski prvenac Mire Karanović: Priča koja se tiče mene

Rediteljski prvenac Mire Karanović: Priča koja se tiče mene

Autor: | 03/03/2016

0

- Ovaj film sam radila zbog svoje duše - kaže glumica Mirjana Karanović čiji je rediteljski prvenac "Dobra žena" imao beogradsku premijeru u utorak u Sava centru.

- Kada sam počinjala, pre svega sam želela da napravim film za publiku na ovim prostorima, tako da je ova premijera na Festu meni lično posebno značajna - kaže na početku razgovora Mira Karanović, koja je u ovom filmu i scenarista i reditelj i glavna glumica.

Kad pogledate gotov film u odnosu na neku početnu ideju od koje ste krenuli...?

- To je to, to je film koji sam želela da napravim. Za svoju dušu. Mene zanimaju priče koje se tiču mene, koje se bave temom bitnom za prostor u kome živim. `Dobra žena` se bavi temom preispitivanja odnosa između lojalnosti, pripadnost grupi i etičkog principa i načela koji, po mom uverenju, svaki čovek treba da sledi ako hoće da bude čovek. U filmu u jednom trenutku se izgovara rečenica koja kaže da ne možeš povratiti izgubljenu dušu. Mi možemo fizički da živimo kako god, čak i fascinantno, ali bez duše mi smo samo ljušture koje se kreću kroz prostor.

Junakinja je dobra žena dok je posvećena porodici, a kad sledi neka viša, ljudska načela?

- Tad više nije dobra, naravno mereno iz ugla drugih. Postaje samostalna, donosi svoju odluku. Ne prati tuđe. A kad nisi poslušan, ti iz ugla drugih više nisi dobar, bez obzira na to što si u skladu s moralnim načelima.

Jedno od bitnih pitanja kojima se film bavi jeste i pitanje odgovornosti?

- Često odgovornost za sopstveni život, kvalitet svog života u velikoj meri prebacuju na druge. To suštinski znači nemati odgovornost prema sopstvenom životu, a samim tim najčešće ni prema tuđem. Ne može uvek drugi biti kriv. To je mnogo lakše, lakše je reći, primerice, nisam napravila karijeru jer mi muž nije dao, nisam mogao to i to jer živim u Srbiji... Lakše je nego nešto po tom pitanju uraditi. Te rečenice mogu da stoje neko vreme, ali ne možeš čitavog života da ih izgovaraš. U nekom trenutku moraš da staneš i da vidiš šta ćeš.

U razgovorima o ovom filmu govori se i o ratnim devedesetim, razračunavanju s njima?

- Devedesete su još uvek jako blizu. Ne može to preko noći. Nemcima je trebalo više od 20 godina. A oni su posle Drugog svetskog rata imali jaku ekonomsku i ne samo ekonomsku pomoć i Amerike i drugih snaga u svetu da stanu na noge i suoče se sa prošlošću.

I njima je bilo teško, a sad zamislite kako je nekim malim zemljama koje su ogrezle u nemaštini, korupciji... I nama se ispostavilo da su nam se naši ideali gotovo utopili u tuđoj korupciji. Ali to što je nešto teško ne znači da od toga treba bežati. Naprotiv!

Glumačka ekipa

U filmu "Dobra žena" pored Mirjane Karanović uloge tumače i Boris Isaković, Hristina Popović, Goran Navojec, Ksenija Marinković, Jasna Đuričić, Olivera Viktorović i drugi, a koscenaristi su Stevan Filipović i Darko Lungulov.

Komentari (0)

Loading
, Foto:hello hellomagazin