Koliko zapravo um utiče na zdravlje?

Koliko zapravo um utiče na zdravlje?

Autor: | 27/02/2016

0

Ideja da um može da vrši lečenje je ona koja se često povezuje sa pseudonaukom - i uglavnom s punim pravom. Oboleli od raka ne mogu da ozdrave samo razmišljanjem, tako ne funckioniše ni depresija.

S druge strane, neki ljudi koji su dobijali lekove sa placebo efektom, a da to nisu znali tvrde da im se stanje poboljšalo i simptomi smanjili. Očigledno je da um i telo rade u tandemu kada je reč o bolestima, ali kod kojih bolesti i u kojoj meri?

Tim se pitanjem u svojoj novoj knjizi "Lek: Putovanje u nauku uma nad telom" bavi naučna spisateljica Džo Marčant. Reč je o skeptičnoj reporterki, inače mikrobiologu, koja svoje radove bazira isključivo na konkretnim dokazima.

- Zdrav razum nalaže da um i telo zajedno sarađuju, svi smo se upoznali s time na razne načine. Recimo, kada vas zamalo udari auto, osećate kako vam srce lupa. Konstantno doživljavamo iskustva kako naše mentalno stanje utiče na fiziologiju - rekla je Merčant.

Međutim, kad govorimo o zdravlju postavljaju se sva ova kontroverzna pitanja. Postoje brojne tvrdnje alternativnih terapeuta kako se umom mogu "izlečiti" rak ili neke druge bolesti, dok s druge strane imamo skeptike koje odlučno odbacuju takve tvrdnje i nazivaju ih glupostima.

Neke bolesti bolje reaguju na placebo tretmane nego druge. Zašto je to tako?

- Sigurno da vas pozitivne misli neće izlečiti od raka ili drugih smrtnosnih bolesti i da će vam biti potrebno konvencionalno lečenje. Pozitivne misli vam mogu pomoći da se bolje nosite sa svojim stanjem i simptomima. Um ima veliku ulogu i u smrtonosnim bolestima, ali sigurno vas neće izlečiti - rekla je Merčant.

Svojim umom i placebo lekovima ne možemo uticati na nivo holesterola ili šećera u našoj krvi. To je jednostavno nemoguće.

Međutim, ono gde um može da ima instantan dejstvo su subjektivni simptomi koje osećamo poput boli, umora, mučnine i depresije, ali depresije kao simptoma, a ne bolesti.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: bolesti zdravlje