Napad na džep: Skupe greške koje pravimo na putovanjima

Napad na džep: Skupe greške koje pravimo na putovanjima

Autor: | 19/02/2016

0

Budimo pošteni prema sebi i priznajmo da često na putovanjima trošimo novac na potpune gluposti. Kako bi ih lakše izbegli, donosimo sledeće savete.

Ne rezervišite prerano

Lako  je uživeti se u put na koji idete, i od velikog uzbuđenja odmah rezervisati hotel, let ili resort. Ali, to je pogrešno, jer se nekad jednostavno isplati sačekati i uloviti neku akciju ili bolju ponudu. Šest do osam nedelja pre puta je najbolje razdoblje za kupovinu avionske karte, a ako putujete u srcu sezone, to je dobro da uradite 3 – 4 meseca pre puta.

Ipak, ne čekajte predugo

Naravno da ponudu, kad je povoljna, treba brzo ugrabiti. Naravno, ne trebate put plaćati godinu dana unapred, ali kad se pojavi dobra prilika, bitno je da je što pre uhvatite…

Ne uzimajte taksi

Taksi je mesto na kom umire mogućnost povoljnog putovanja – jednostavno, njihova cena je uvek previsoka. Jedino kad se isplati uzet taksi je situacija kad vožnju delite s više ljudi ili kad vam hitno treba prevoz kasno uveče. Koristite javni prevoz što više.

Svakako uzmite putno osiguranje

Može često da se čini kao nepotreban trošak, ali stvarno nikad ne znate koja nesreća može da vas zadesi na putovanju. Uvek vam se može dogoditi lom noge, gubitak skupe foto opreme ili nešto treće. A u tom slučaju, uplaćeno putno osiguranje dobro će vam doći.

Ne odbacujte smeštaj u hostelima

Nemojte imati stereotipe o hostelima kao neurednim i zapuštenim mestima. Mnogi hosteli danas izgledaju bolje od hotela, a nude zabavu na Playstationu, Xboxu, biljarske stolove…

Ne jedite u blizini znamenitosti

Primera radi kad ste u Rimu ne morate da jedete baš odmah blizu Koloseuma, jer ćete obrok platiti mnogo više nego da ga pojedete malo dalje. Ovde je ujedno problem i kvalitet, jer mesta u blizini znamenitosti često i nemaju dobru hranu, s obzirom da turisti ovde obično ionako samo navrate s vremena na vreme…

Ne menjajte novac na aerodromu

Pre deo novca bacite ili potrošite na nešto nepotrebno, nego ga menjajte na aerodromu. Kurs je ovde katastrofalno nepovoljan, a pravilo je da što ste dalje od "svoje" valute, kurs je po vas sve gori.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin