Rizici spavanja sa otvorenim ustima

Rizici spavanja sa otvorenim ustima

Autor: | 13/02/2016

0

Ukoliko ste se nekada probudili sa osećajem da su vam suva usta, to je možda zato jer ste u toku noći umesto kroz nosi disali kroz usta.

Iako se ovo čini kao bezazlena stvar koju možete da rešite ispijanjem vode odmah nakon buđenja, studija objavljena u Žurnalu oralne rehabilitacije navodi da ovo može da ukaže na buduće dentalne probleme.

Navodno, ljudi koji spavaju sa otvorenim ustima imaju veći rizik od kvarenja zuba.

Autori studije su vršili ispitivanja tokom četiri dana na 10 zdravih osoba kako bi im izmerili pH vrednost pljuvačke.

Tokom eksperimenta, autori su polovini učesnika dali štipaljku za nos kako bi tokom spavanja disali na usta, a rezultati su pokazali da su upravo ti učesnici istraživanja imali prosečnu pH vrednost od 6,6 koja se smatra kiselom.

Takođe, otkriveno je i da disanje na usta tokom noći utiče na opadanje pH vrednosti što dalje utiče na to da zubi gube minerale jer pljuvačka zubima pruža zaštitu od karijesa, a disanjem na usta ona se isušuje.

- Bakterija koje proizvodi kiselinu napreduje u odsustvu pljuvačke. Ta kiselina nagriza naše zube uzrokujući karijes i nadraženost mekog tkiva u usnoj duplji. Tokom noći se smanjuje proizvodnja pljuvačke, pa su osobe koje dok spavaju dišu na usta izložene većem riziku pojave simptoma suvih usta, karijesa i upale desni - rekao je zubar Hargun Sing sa Univetrziteta u Bafalu.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: zdravlje zubi

Najnovije vesti