Pet drevnih kineskih beauty tajni koje čine čuda za vašu kožu

Pet drevnih kineskih beauty tajni koje čine čuda za vašu kožu

Autor: | 13/02/2016

0

Pet hiljada godina stara kineska tradicionalna medicina dokazuje da uz prirodna sredstva i određene beauty rituale možete postići savršeno glatku, zdravu i sjajnu kožu lica. Bonus: izdvojili smo i najbolje DIY maske koje možete da pripremite kod kuće!

Kada je reč o nezi kože, svi pa i mi sa njima se okrećemo Istoku kako bismo ispratili sve njihove brojne inovacije koje nam dolaze u poslednje vreme.

Na kraju krajeva, imajte u vidu da je kineska carica imala porcelanski ten hiljadama godina pre nego što su izmislili serume, dok je japanska gejša znala kako da očisti svoj ten, bez pomoći savremenih proizvoda za čišćenje i toniranje lica.

Znajući sve ovo, ekipa Huffington Posta se konsultovala sa Wei Brian, beauty guruom koji stoji iza Wei Beauty kompanije za negu kože koja pravi preparate od sastojaka koji su se koristili u 5 000 godina staroj kineskoj biljnoj medicini...

Naše kolege su je zamolile da sa nama podeli svoje omiljene beauty tajne iz drevne Kine.

1. Biljke

Kineska medicina se uglavnom zasniva na biljkama, ali je veoma važno znati koje biljke i koren možete koristiti i pripremiti za negu kožu. Žene u Kini najčešće koriste tri biljke koje garanutuju blistavost kože: Bei Qi, Huang Qi i Goji.

One se mogu koristiti za spoljašnu upotrebu: Bei Qi povećava sjaj kože, Huang Qi je odličan za revitalizaciju umorne kože i Goji se bori protiv starenja. Ipak važno je da pri upotrebi znate tačan odnos koji treba da odgovara vašem tipu kože, starosti i drugim faktorima.

2. Konzumirajte pravi čaj

Pored lokalne upotrebe, Wei kaže da možete da ove biljke možete da potopite u toplu vodu i napravite biljni čaj. Možda ukus nije baš najbolji, ali je vredan ispijanja, jer se ovaj čaj koristio već hiljadama godina za blistavost kožu. Pored toga dokazano je da jačaju imuni sistem, što dovoljno govori o hranljivim sastojcima ovih biljaka, kao i benefitima koje imaju po zdravlje i lepotu.

Ova biljna sredstva se propisuju u zavisnosti od mnogih faktora, uključujući sezonu i simptome. Na primer, Goji i Ju Hua (hrizantema) se koriste najviše za detoks i jačanje odbrambenog sistema, a piju se u leto, kada su biljke najjače.

Za početnike, Goji čaj može biti najlakši za upotrebu- jednostavno potopite plodove u šolju tople ili hladne vode sa drugom vrećicom čaja i ostavite tako da odstoji. Ovaj napitak je pun antioksidanata, minerala, aminokiselina, vitamina C i karotenoida, odnosno sastojaka koji su odgovorni za blistavost i sjaj kože.

3. Valjak od žada

- Korišćenjem valjka od žada ili kamena na vašem licu, podstiče se cirkulacija i pomaže detoksikacija. U davna vremena, postojala su dva osnovna uređaja: valjak od žada koji stimuliša akupunkturne tačke i poseban ravan kamen od žada koji je korišććen da otvori blokadu, omogućavajući Qi (Chi) vitalnoj energiji i cirkulaciji krvi da teče bolje - kaže Wei.

Ovi uređaji su takođe korišćeni kao pomoćna sredstva za lečenje tela i kože. Danas, možete lako pronaći i kupiti valjak od žada i uvesti ovaj drevni ritual u svoju beauty rutinu. Prvo, započnete tretman maskom za detoksikaciju da bi nakon toga očistilili lice blagim, neagresivnim sredstvom, a zatim nanesete serum ili kremu.

Dalje, upotrebite valjak tako što ćete ga povući od vrha lica ka dole, a zatim praveći pokrete od spoljnog dela lica ka samom centru. Što se tiče ravnog kamena, Wei kaže da možete nakon hidratacije lica da postavite kamen na lice i ostavite ga da odstoji od pet do deset minuta. Žad se vekovima koristio od strane kineskog plemstva da oslobodi telo loše energije (Qi), a korišćenje glatkog valjka na licu će ublažiti nadutost lica i smanjti bore.

4. Mungo pasulj

Da li ste znali da je kineska carica uživala u DIY maskama?

Pitate se koji je njihov glavni sastojak? Reč je o mungo pasulju koji je samleven u pastu, a korišćen je za lečenje akni i nadustosti. Ako ne uživate da stavljate pastu od pasulja na lice pokušajte da pronađete mungo pasulj u prahu, koji možete pomešati sa grčkim jogurtom i dobiti savršeno sredstvo, koje koži pruža visoku sjaj i blistavost.

5. Maska od kurkume

Kurkuma je najčešći sastojak DIY maski koju koriste mnoge dame na Bliskom istoku, a ispostavilo da Kineskinje takođe često koriste koren narandže. Wei kaže da su žene u drevnoj Kini koristile maske od kurkume kako bi smanjile bore, pa i uticale na njihovu boju kože. Pomešajte jednu kašiku mleka od badema, jednu kašičicu meda i jednu kašičicu kurkume.

Ako želite konzistentnu masku, možete dodati jogurt ili meda, mada više preporučujemo bademovo mleko, jer sadrži vitamin E i antioksidante. Najbolje bi bilo da koristite četkicu za lice kako biste nanesili smesu na lice (kurkuma može biti malo nezgodna za nanošenje) i ostavite da odstoji 10, 15 minuta pre ispiranja.

Rezultat? Neverovatna koža dostojna jedne carice.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: kina lepota nega

Najnovije vesti