"Yeezy 3" kolekcija: Da li Kanje Vest misli da je Pablo Pikaso?

"Yeezy 3" kolekcija: Da li Kanje Vest misli da je Pablo Pikaso?

Autor: | 12/02/2016

0

"Da li Kanje Vest misli da je najveći umetnik 21. veka?" Naslovna je rečenica, srećom u upitnom obliku, koja je zasijala na stranicama USA Today nakon velike njujorške revije. Istorija je dosad svedočila o kojekakvim umetnicima s ogromnim egotripovima koji su prštali iz njihovih "napumpanih" ličnost, ali malo ko može da se približi Kanje Vestu čiji ego naprosto zaudara i mnogo iritira. Čak i da se radi o "najvećem umetniku današnjice", a ne radi se, taj bi talent pao u drugi plan pred nesnosnim narcizmu.

Mesto dešavanja prezentacije Yeezy 3 kolekcije Kanje Vesta bio je njujorški Madison Square Garden. Ogroman prostor koji može da ugosti 18,000 ljudi. Kanje je osim revije, koju je činila četa modela probranih s ulice, NYFW iskoristio i za predstavljanje svog novog albuma koji se prvo zvao Help Me God pa Swish pa Waves i onda konačno - The Life of Pablo. Ko je, Pablo? Pikaso, Neruda, Eskobar? Pitali su se pripadnici medija. Ne radi se valjda o Pikasu? Nedoumica koja je prožimala skeptike. Majice s natpisom I feel like Pablo (osećam se kao Pablo) prodavale su se ispred dvorane kao pre utakmice ili koncerta nekog rok benda. I Kanje je nosio istu majicu pa je, na pitanje novinara ko je Pablo, odgovorio:

- Osećam se kao Pablo kad radim na svojim cipelama. Osećam se kao Pablo kad ugledam sebe na vestima. - Da li se radi o Pikasu i kakve bi tačno veze postojale?

- Moj cilj je da jednog dana budem veliki kao Pablo Pikasso ili veći. - Izjavio je Kanje pre nekih godinu dana. Obzirom da niko ne izbacuje takve izjave o sebi samom, izjava je ostala upamćena.

Sinoć je u Madison Square Gardenu Kanje Vest zamaglio granice između modne revije, koncerta, performansa... U četu modela, koji su tokom iscrpljujuće dugog slušanja albuma morali da sede, uvukla su se i neka super poznata lica poput Naomi Kempbel. I iako su strani modni mediji pisali o tome kako je revija bila neprikladna jer je prikazivala masu ljudi kao izbeglice (izmoždene i pocepane), ne može  da se utvrdi kako je to bila Vestova namera. Ono što smeta mnogima, a očito hrani Vestov ego, je utisak koji ostavlja čitava manifestacija koja, izgleda, nema viši cilj od slavljenja jedne osobe, čitavog njega, njegove muzike, njegove odeće, njegove sveprisutne porodice... Publika nije tu zbog mode ili muzike, publika je tu da bi se poklonila Njemu. Čak i da Kanje jest najveći umetnik 21. veka, poređenje s Pikasom dobija legitimaciju jedino ako ga s njime usporedi neko drugi. Ne sam Kanje. To se ne računa. I to je ono što posebno iritira.

- Rekao sam Ani Vintur kako je moj san u narednih par godina da postanem kreativnim direktorom Hermèsa. Dodao je za kraj. Ostaje nada da je Ana makar prevrnula očima.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/gettyimages/splash hellomagazin
Tagovi: kanje vest moda

Najnovije vesti