Film sa Dejvidom Bouvijem na festivalu u Berlinu (video)

Film sa Dejvidom Bouvijem na festivalu u Berlinu (video)

Autor: | 03/02/2016

0

Međunarodni filmski festivalu u Berlinu, Berlinale, koji počinje 11. februara, odaće počast legendarnom britanskom umetniku Dejvidu Bouviju prikazivanjem filma u kojem je glumio, The Man Who Fell to Earth iz 1976. godine, saopštili su danas organizatori te filmske kulturne smotre.

Bouvi, koji je preminuo 10. januara ove godine, živeo je u Berlinu 70-ih godina. Umetnik je tokom svoje "berlinske faze" koju mnogi njegovi obožavaoci smatraju najboljom fazom u njegovoj karijeri, snimio čuvene albume Low, Heroes i Ledger krajem sedamdesetih.

- Bouvi je bio veliki muzičar, avangardni umetnik koji je izražavao svoju kreativnost u brojnim sferama - izjavio je direktor festivala Diter Koslik.

Na festivalu će biti prikazan i film u kojem glumi takođe nedavno preminuli britanski glumac Alan Rikman. Organizatori su naveli da će Rikmanu u znak počasti biti prikazano ostvarenje "Razum i osećajnost" (1995) američkog reditelja tajvanskog porekla Anga Lija.

Na festivalu će biti prikazan i prvi nemački film o Ani Frank, jednoj od najpoznatijih jevrejskih žrtava holokausta.

Das Tagebuch der Anne Frank (Dnevnik Ane Frank) u režiji Nemca Hansa Štajnbihlera, biće premijerno prikazan van zvaničnog takmičarskog dela za Zlatnog medveda.

Međunarodni filmski festival u Berlinu otvoriće 11. februara film braće Džoela i Itana Koena Hail, Ceasar (Ave Cezare!) s Džordžom Klunijem i Skarlet Johanson u glavnim ulogama.

Žiri za dodelu glavne nagrade, Zlatnog medveda, predvodiće američka glumica i trostruka Oskarovka Meril Strip.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano i pet srpskih filmova.

Međunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951. godine, a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru.

Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu s 274.000 prodatih ulaznica godišnje. Na festivalu se godišnje prikaže do 400 filmova, a oko 20 njih se nalazi u takmičarskom programu za Zlatnog i Srebrnog medveda.

Komentari (0)

Loading
, Foto:facebook/Berlinale - Berlin International Film Festival hellomagazin