Zaštitite svoje biljke tokom zime

Zaštitite svoje biljke tokom zime

Autor: | 30/01/2016

0

Iako neke vrste biljaka i dalje rastu čak i tokom onih najhladnijih perioda, svi pažljivi vlasnici znaju da je najbolje smanjiti količinu zalivanja do prvih dana proleća. Zemlja u kojoj se biljke nalaze mora biti suva pre nego što joj se doda nova voda, a drenaža zemljišta mora biti idealna, kako voda ne bi ostajala u zemlji i stvarala talog koji biljkama dosta škodi. Kada biljka miruje, nema potrebe, a ni svrhe, dodavati joj dodatnu prehranu, jer to nikako neće pomoći njenom razvoju i rastu.

Ako želite da vaše biljke "prežive" zimu, morate ispoštovati nekoliko saveta, ali i pravila. Mi vam ovog puta predstavljamo tri stavke koje morate ispratiti do kraja, ako želite da imate predivne biljke, koje će u proleće nastaviti tamo gde su stale kada je zima stigla.

1. Pomerite biljke od radijatora

Kućne, odnosno sobne biljke, ne vole visoku temperaturu. One uživaju u ravnomerno toploj prostoriji, pa je samim tim najbolje da ih postavite na mesto koje je podjednako toplo tokom dana i noći. Kako je centralno grejanje kod nas jako tokom dana, a slabo tokom noći, biljke moraju biti daleko od radijatora. Izbegavajte stavljanje biljaka na prozor, jer je taj deo vašeg doma najhladniji tokom noći. Dakle, biljke ne smeju biti na mestu gde je promaja, niti gde temperature varira, jer im to može naneti nepopravljivu štetu.

2. Optimizujte okruženje

Ako poznajete originalno okruženje iz kog jedna biljka potiče, to će vam dosta pomoći u kreiranju najboljih uslova za njen progres i rast. Ako posedujete tropske biljke, smestite ih vlažniji deo vašeg doma, kvasite ih prskalicama ili njihove saksije smestite na tanjir koji je ispunjen šljunkom i vodom. Ako imate pustinjske biljke, držite ih u delu vašeg doma u kom je temperature najviša. Ciklama i Azaleje neće biti srećne u veoma toplim prostorijama, dok će afričke ljubičice i božićne zvezde tamo najlepše napredovati.

3. Dajte im malo pažnje

Ako želite da vaše biljke lepo i uspešno prežive zimu, morate im posvetiti nešto svog vremena. Kako bi one najbolje napredovale, morate ih negovati redovno i pružati im sve što im je potrebno, a tokom zime one zaista traže malo. Sve što treba da radite je da ih povremeno čistite vlažnom krpom, kako se na njima ne bi nakupio sloj prašine, koji će im zatvoriti pore.

Uz ova tri saveta, sigurni smo da će svaka vaša biljka dočekati proleće i biti spremna za nastavak svog rasta i razvoja!

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: biljke dekor zima