Upoznajte grizlija s kojim se borio "povratnik" Dikaprio

Upoznajte grizlija s kojim se borio "povratnik" Dikaprio

Autor: | 27/01/2016

0


Avanturističko ostvarenje „Povratnik“, koje ove godine ima najviše nominacija za Oskara, snimljeno je prema istinitoj priči o traperu Hjuu Glasu. No, ona se u nekim scenama graniči sa realnošću, a kritičari posebno skreću pažnju na njegovu neverovatnu borbu sa razjarenim grizlijem.

Čuvenog trapera koji pokušava da se spasi iz divljine severnoameričkih planina kako bi se osvetio lovcima koji su ga ostavili maestralno tumači Leonardo Dikaprio. A iza onog ogromnog medveda stoji iskusni kanadski kaskader Glen Enis.

Reditelj Alehandro Injaritu insistirao je na autentičnosti svih kadrova. Leonardo je nedeljama pre snimanja morao da vežba puzanje i provlačenje ispod žica, koje su često bile dugačke nekoliko kilometara, a za scene sa medvedom morao je i da leti kroz vazduh. Zato su se u kostimu grizlija našla čak dva kaskadera, a glavni napadač bio je pedesetjednogodišnji Glen.

- Za potrebe uloge morao sam da odgledam mnošto snimaka stvarnih napada medveda. A oni napadaju na određene načine. Grizliji se brzo kreću bez obzira na svoju masu i veličinu, prave nagle pokrete, ničeg se ne plaše i vrlo su agresivni. Na trenutak se smire, a onda ponovo kidišu. Zato se okršaji sa čovekom obično završavaju tragično. Po čoveka, naravno – objašnjava Enis.

Na probama je nosio plavo odelo s glavom medveda. Animatori su ga potom na kompjuteru pretvarali u razjarenu životinju. Borba sa traperom trajala je dva minuta i toliko je autentična da imate utisak kako džinovski grizli jadnom Leu stvarno lomi kosti i kida meso.

Pored toga, snimanje se nije odvijalo u studiju, već u prirodi, istoj koju vidite u filmu. Leonardu su na stopala, oko nogu i glave bile prikačene tri žice. U nekim kadrovima menjao ga je dvojnik. Ipak, najveći deo najzanimljivije scene u „Povratniku“ odglumio je „grizli“ Glen Enis uz pomoć majstora za animaciju koji su je zahvaljujući savremenim kompjuterskim tehnikama doveli do savršenstva.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Promo

Najnovije vesti