Pet srpskih filmova na Berlinalu

Pet srpskih filmova na Berlinalu

Autor: | 21/01/2016

0


Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić izjavio je da će na 66. Međunarodnom festivalu filma u Berlinu, od 11. do 21. februara, biti prikazano pet srpskih filmova.

Jevtić je kazao da će na festivalu Berlinale u takmičarskom programu „Forum“ biti prikazani filmovi "Vlažnost" reditelja Nikole Ljuce i dokumentarac "Dubina dva" Ognjena Glavonića.

Kako je naveo, u takmičarskom programu „Panorama“ biće prikazana manjinska koprodukcija film Zrinka Ogreste "S one strane", dok će u takmičarskom programu "Perspektive Deutsches Kino" biti prikazan kratki igrani film rediteljke Katarine Stanković "Četiri ugla kruga".

Dodao je da će na 66. filmskom festivalu u Berlinu, povodom 30. godišnjice Tedi ber festivala koji je sastavni deo tog festivala, biti prikazan i film Želimira Žilnika "Marble Ass".

Glumac Lazar Ristovski koji glumi u filmu S one strane, rekao je da je za srpsku kinematografiju neverovatan uspeh to što će na jednom festivalu biti prikazan „toliko“ srpskih filmova.

- Teško je napraviti film bez novca. Nadam se da ćemo u budućnosti imati mnogo veće budžete, kao što nam je obećalo Ministarstvo kulture i informisanja - dodao je Ristovski.

Reditelj filma "Vlažnost" Nikola Ljuca istakao je da je iznenađen što se njegovo ime nalazi u formu imena slavnih reditelja.

- Filmski centar Srbije nije radio dve godine i da nismo bili zakočeni dve godine film bi se dogodio mnogo ranije. Sumanuta je okolnost da smo prvo dobili pare u Holandiji, pa tek onda u Srbiji - objasmnio je Ljuca.

U filmu Vlažnost glume Miloš Timotijević, Tamara Krcunović i Dragan Bakem.


Reditelj Ognjen Glavonić kazao je da je filma Dubina dva njegov prvi dugometražni dokumentarni film, koji kombinuje „živa“ svedočansta i snimke prostora na kojima su se dogodili zločini pre 17 godina.

- Dubina dva je eksperimentalni dokumentarni triler o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda - kazao je Glavonić i dodao da je želeo da se film obraća direktno gledaočevim željama i mašti.

Međunarodni filmski festival u Berlinu otvoriće 11. februara film rediteljskog dua Džoela i Itana Koena "Hail, Ceasar", a žirijem za dodelu glavne nagrade, Zlatnog medveda, predvodiće američka glumica i trostruka Oskarovka Meril Strip.

Međunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951. godine, a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru.

Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu s 274.000 prodatih ulaznica godišnje. Na festivalu se godišnje prikaže do 400 filmova, a oko 20 njih se nalazi u takmičarskom programu za Zlatnog i Srebrnog medveda.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Promo hellomagazin
Tagovi: Berlinale kultura

Pročitajte još

Najnovije vesti