CG: Bivši logor postaje luksuzno letovalište

CG: Bivši logor postaje luksuzno letovalište

Autor: | 19/01/2016

0

Crnogorska vlada dala je zeleno svetlo za projekat na ostrvu Mamula, nekadašnjem koncentracionom logoru za vreme Drugog svetskog rata, piše Dejli mejl.

Mamula će postati luksuzno letovalište s hotelom, noćnim klubom, spa centrom i restoranima.

Ova odluka izazvala je bes porodica onih koji su bili zatvoreni na ostrvu dok se nalazilo pod okupacijom fašista predvođenih Benitom Musolinijem.

Cilj kompanije Orascom, koja vodi ceo projekt je da Mamulu pretvori u destinaciju za bogataše, koji će uživati u pogledu na more i palme, večerama na prostranim otvorenim terasama, klubovima u kojima će biti organziovane zabave, a na raspolaganju će im biti i marina za superjahte.

Cena projekta iznosi 15 miliona evra, a vlada Crne Gore navodi da će zahvaljujući njemu biti otvoreno 200 novih radnih mesta.

Ostrvo se nalazi na ulazu u Boku Kotorsku, blizu granice s Hrvatskom. Njime dominira tvrđava sagrađena 1853. godine, koja je sagrađena pod austro-ugarskom vlašću i služila za odbranu od pomorskih napada.

Mamula nije nastanjeno ostrvo niti je na njemu bilo šta u upotrebi, a tokom rata je predstavljalo logor za više od 2.000 ljudi. Stotine logoraša na ovom mestu je mučeno, izgladnjavano i ubijeno, a prema "Balkan insajtu", najmlađi zatvorenik bila je beba stara samo osam dana.

Na Mamuli su bili zatvarani antifašisti i civili iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock/facebook/Mamula hellomagazin

Najnovije vesti