Kralj droge uhapšen zahvaljujući Šonu Penu

Kralj droge uhapšen zahvaljujući Šonu Penu

Autor: | 10/01/2016

0

 

Članak američkog časopisa "Rolling Stone" koji je napisao glumac Šon Pen, a u kojem razgovara sa kraljem droge, objavljen je dan posle objave da je Hoakin El Čapo Guzman.

Guzman je uhapšen posle operacije meksičkih oružanih snaga, šest meseci nakon spektakularnog bega iz zatvora visoke bezbednosti.

Šon Pen je izjavio da je u oktobru 2015. doputovao u meksičku šumu radi "sedmosatnog susreta" s Čapom, a usledili su telefonski i video intervjui.

Neimenovani službenik meksičke vlade rekao je da je susret sa Šonom Penom pomogao u hapšenju El Čapa, čuvenog šefa meksičkog kartela droge Sinaloa, koji je posle hapšenja poslat nazad u zatvor iz kojeg je u julu pobegao dugačkim podzemnim tunelom povezanim s njegovom zatvorskom ćelijom.

Šon Pen je rekao da je dobio "prvi intervju koji je El Čapo ikada dao van sobe za ispitivanje". Ispričao je da ga je krijumčar zagrlio kad su se sreli na jednoj čistini.

Po njegovim riječima, Guzman je bio zainteresovan za snimanje filma o njegovom životu posle ponuda kojima su ga posle hapšenja 2014. preplavili američki filmski studiji.

Rolling Stone objavljuje fotografiju na kojoj se vidi glumac kako se rukuje s Guzmanom 2. oktobra. Tokom susreta Guzman je pristao da naknadno da intervju, ali se intervju u četiri oka kasnije pokazao nemogućim, pa je krijumčar odgovarao putem videa na pitanja Šona Pena.

Ovo je deo intervjua i priče koju je Pen uradio sa Čapom.

- Koliko para ćeš uzeti kada napišeš ovaj članak? - pita me.

Odgovaram da kada radim kao novinar ne naplaćujem. Vidim da mu je ideja o bilo kakvom poslu bez isplate - igra za budale. Za razliku od gangstera na koje smo navikli, Džona Gotija koji je tvrdio da je običan biznismen koji se krije iza brojnih međunarodnih kompanija, El Čapo se drži nezakonite igre i ponosno kaže: "Ja snabdevam s većom količinom heroina, amfetamina, kokaina i marihuane nego bilo ko na svetu. Imam flotu podmornica, aviona, kamiiona i brodova...

Pitam ga: "Od svih zemalja i kultura sa kojima srađuješ, koja ti je najteža?" On se osmehuje, klima glavom i kaže: "Nijedna".

Da li misliš da je istina da si ogovoran za visok nivo zavisnosti od droge u svetu?

- Ne, to je laž, jer jednog dana kada me ne bude bilo, zavisnost neće opasti.

Da li sebe smatraš nasilnom osobom?

- Ne gospodine.

Da li lako pribegavaš nasilju ili ga koristiš kao poslednje sredstvo?

- Vidi, ja se samo branim, ništa više. Ali da li započinjem? Nikad.

Da li si ikada koristio drogu?

- Ne gospodine. Pre mnogo godina jesam probao. Ali da li sam zavisnik? Ne.

Kada si probao?

- Nisam se drogirao poslednjih 20 godina.

Kada bih te zamolio da definišeš sebe kao osobu, ali da se pretvaraš da nisi ti, već da si osoba koja Hoakina poznaje bolje od svih, kako bi definisao sebe?

- Pa, da ga poznajem, s poštovanjem i s moje tačke gledišta bih rekao da je on osoba koja ne traži probleme u bilo kom smislu. U bilo kom.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Getty Images hellomagazin
Tagovi: šon pen