Ovo (možda) niste znali o Džeki Kenedi

Ovo (možda) niste znali o Džeki Kenedi

Autor: | 01/01/2016

0

Dama neponovljivog stila i zavidne karijere, Džeki Kenedi Onazis je ostala modni uzor i večita misterija koja nas i dan danas intrigira.

Posebno prošireno izdanje njene biografije iz 2004, pod nazivom "What Jackie Taught Us", koju je napisala Tina Santi Flaerti koja je poznavala Prvu damu, otkriva nam malo poznate detalje kao što je njen kratkotrajan rad u "Vogu".

Iako se na osnovu njenog devojačkog prezimena Buvije oseća njeno francusko nasleđe kao i poznavanje francuskog jezika koje je pokazala na večeri sa francuskim predsednikom Šarlom de Golom u Versaju, Džeki je zapravo samo jednim malim delom Francuskinja.

Njena majka, Dženet Li je bila čista Irkinja, potomak doseljenika koji su pobegli iz Kaunti Korka zbog Velike gladi koja je pogodila Irsku 1852. I ako je Džeki dobila francusko prezime sa očeve strane, njen otac je zapravo bio Škot i Englez.

Pre nego što je krasila dvorane Bele kuće, Džeki je radila u modnom magazinu u kom je bila zaposlena kao mladi urednik, kada je imala samo 21 godinu. Od čitavih 1.279 kandidata, sa diplomom Univerziteta "Džordž Vašington" Džeki je bila odabrana da radi šest meseci u kancelariji "Voga", na Menhetnu i narednih šest u Parizu, nakon pobede magazina u "Prix de Paris" esejskom takmičenju, 1951. godine.

Iako je bila veoma pogodna za ovu ulogu, s obzirom na njeno znanje francuske književnosti, Jackie je dala otkaz već prvog radnog dana, navodno zato što je mislila da dominantno žensko okruženje u "Vogu" bi ometalo njene šanse za brak, koji je njoj bio veoma važan.

Možda je zapravo ova dama tačno znala šta radi, i šta hoće, kada je nakon toga otišla na sastanak sa tadašnjim senatorom Džonom Kenedijem povodom njenog narednog posla, za mesto kolumnistkinje u "Washington Times Heraldu".

Pre nego što je Jackie počela da izlazi sa Kenedijem ona je bila verena za Džona Hjusteda, poznatog biznismena sa Vol Strita, 1952. godine. Dok je Hjusted bio iz ugledne porodice, ona je više žudela za drugačijim načinom života, prema podacima koje je Tina iznela u knjizi.

Prema detaljima iz njenih drugih biografija, njena majka je bila protiv tog braka jer je smatrala da Hjusted nije bio odgovarajućeg društvenog položaja, a sem toga, zarađivao je samo 17.000 dolara na godišnjem nivou. Šta god da je razlog, Džeki je prekinula veridbu posle tri meseca, a o samom povodu se nikada nije mnogo pričalo.

Ona nije bila samo sila iza očuvanja Grand Central Stationa i Lafayette Square u Vašingtonu, već i za "Metropolitan Museum of Art’s Temple of Dendur", koji je takođe sačuvan zahvaljujući njoj.

Svesna poteškoća koje je muzej imao sa nedostacima sredstava, Džeki se borila za očuvanje nubijskog spomenika koji bi inače bili uništeni od strane nasipne brane Aswan Dam. Godine 1963, Džeki je pozvana od strane državnog sekretarijata da izabere jedan od ugroženih delova koji treba da budu spaseni, a ona je tada predložila da to bude "Temple of Dendur".

Svesna koja je moć medija i naravno nasleđa svog muža, Džeki je pomogla u kovanju nove reči Kamelot, koja je označavala godine provedene u Beloj kući jer su oboje obožavali muziku iz filmske sage o kralju Arturu.

Nedelju dana nakon što je predsednik Kenedi ubijen, pozvala je novinara Teodora H. Vajta koji je pisao članak o atentatu za "Life" magazin u njen dom u Hyannis Port. Kako bi stavila u fokus samo ubistvo Kenedija, ona je podelila priču o njegovoj opsesiji o kralju Arturu, koju je imao kao mali dečak.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Getty Images hellomagazin
Tagovi: džeki kenedi

Najnovije vesti