Španski hleb sa anisom

Španski hleb sa anisom

Autor: | 24/12/2015

0

Sastojci za dve manje vekne:

• dve kašike putera

• 400 g oštrog brašna
• dva grama instant kvasca, ili četiri grama suvog kvasca, ili četiri grama svežeg kvasca
• 250 ml vode
• 50 g šećera
• osam grama ili kašičica i po soli
• dve pune kašike anisa
• jedno jaje

Za premaz:

• jedno žumance
• kašika vode
• kašika šećera

Pripremite dva pleha za pečenje hleba i namažite ih uljem. Otopite puter u maloj posudi i ostavite da se hladi dok mesite testo. Ukoliko koristite instant ili svež kvasac, stavite sve sastojke u veliku činiju i pomešajte.

Istresite na radnu površinu i mesite desetak minuta. Ukoliko koristite suvi kvasac, sipajte brašno u veliku činiju, napravite udubljenje u sredini i u njega sipajte kvasac i 100 ml vode.

Pokrijte posudu i ostavite da stoji petnaest minuta. Na površini vode može se pojaviti bež talog, ali ne brinite - najvažnije je da se kvasac rastopi. Zatim dodajte ostatak sastojaka i sve pomešajte. Prospite na radnu površinu i mesite testo deset minuta.

Otopljeni puter sipajte u činiju i vratite testo koje ste prethodno umesili. Uvaljajte ga u puter, pokrijte krpom i ostavite da raste sat-dva, dok se ne udvostruči.

Izvadite testo na površinu koju niste posuli brašnom i podelite ga na dva jednaka dela. Pokrijte krpom i ostavite deset minuta. Oblikujte testo u okrugle ili duguljaste vekne i stavite u pripremljene plehove. Pokrijte krpom i ostavite da stoji još jedan sat. Zagrejte rernu na 220˚C.

Za premaz umutite žumance, vodu i šećer i premažite vekne. Pecite u zagrejanoj rerni oko trideset minuta, dok hlebovi ne dobiju braon boju. Da biste proverili da li je hleb pečen, kucnite po donjoj strani hleba, ako zvuči prazno, onda je gotov. Ako nije gotov, vratite ga u rernu još pet minuta ili koliko je potrebno. Izvadite veknu iz pleha i vratite na rešetku rerne da se hladi.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: hleb recepti