Najzdravije i najčešće upotrebljavano povrće u jelima naših domaćica je narandžasti koren hranljive biljke, koja puca pod zubima, a skuvana topi se u ustima.
Reč je o šargarepi, povrću bogatom vitaminima i mineralima, ugljenim hidratima i proteinima, koje sadrži veliku količinu vlaknastih materija, što stvara osećaj sitosti, koji joj daje izuzetnu hranljivu vrednost. Njen najdragoceniji sastojak je beta-karoten, zbog čega ima karakterističnu narandžastu boju.
Od davnina šargarepa se smatra važnom namirnicom na svakoj trpezi, a potonja istraživanja otkrila su u čemu je tajna njenog blagotvornog dejstva na ljudski organizam.
Osim što je odličan saveznik u borbi za lepši ten i izgled kože, šargarepa je i odgovorni čuvar zdravlja, jer štiti kožu od štetnog uticaja sunca i vetra, dobro utiče na vid i poboljšava ga, podstiče fizički razvoj dece, jača kosti i povećava broj crvenih krvnih zrnaca, a odlične rezultate daje i u lečenju urinarnih infekcija, zapaljenja grla i gnojnih angina.
Lakše se vari u tečnom stanju, a dovoljno je konzumirati samo decilitar soka od ceđene šargarepe dnevno. Lekari savetuju da se prilikom ispijanja zadrži u ustima desetak sekundi, pa onda proguta, jer ubija bakterije. U kombinaciji sa cveklom i jabukom odlična je za jačanje imuniteta i pruža trenutni osećaj osveženja.
Odličan saveznik u postizanju preplanule boje kože je beta-karoten, najdragoceniji sastojak šargarepe. Reč je o antioksidansu, koji se u jetri pretvara u vitamin A, a ljudski organizam prepoznaje ga kao snažnog čuvara imunološkog sistema. Njegovim unošenjem poboljšava se pigmentacija kože, koja tamni brže nego inače, a boja se duže zadržava.
Uz to, balansira pH vrednost kože, pomaže u borbi protiv suvoće i podstiče regeneraciju ćelija, pa se naročito preporučuje devojkama kao prevencija, odnosno ženama kao saveznik u borbi protiv bora, a rezultat je nežna i glatka koža. Beta-karoten se najbolje apsorbuje iz sirove rendane šargarepe.
Šargarepa je najhranljivija kada se konzumira skuvana na pari. Svojim sastavom pospešuje probavu, pa je nutricionisti preporučuju kao odličan sastojak za detoksikaciju organizma. Uspešno se obračunava sa osećajem umora i poboljšava koncentraciju, zbog čega je idealna užina tokom učenja ili na poslu.
Pročitajte još
Uskrs kod Marića i Vesne obeležili raskoš, jaja i posebna poruka
Dom Vesne Radusinović i Milomira Marića danas izgleda ovako
20/04/2025
Saznajte višeIdealna praznična poslastica: Seka Aleksić bez ove torte ne može da zamisli Uskrs
Torta Seke Aleksić oduševila, ovaj recept morate isprobati
20/04/2025
Saznajte višeKako se čestita Uskrs: Hristos vaskrse, voskrese ili vaskrese?
Kako se čestita Uskrs?
20/04/2025
Saznajte višeSavršeno ide uz pečenje, gotov za tren oka: Milica Milša ima sjajan recept za uskršnju trpezu
Recept Milice Milše za uskršnji umak
19/04/2025
Saznajte višeŠta sa starom čuvarkućom? Postoji mnoštvo običaja, ali ovo nikako ne radite
Čuvarkuća se čuva cele godine, a kada ofarbate novo jaje ovo nikako ne smete da uradite
19/04/2025
Saznajte višeNa Veliki petak pravi vernici ovo POVRĆE nikako ne jedu
Veliki petak je dan kada hrišćani poste
18/04/2025
Saznajte više
Komentari (0)