Aronija - sibirska borovnica

Aronija - sibirska borovnica

Autor: | 22/12/2015

0

Bobičasto voće, aronija, koje najviše liči na borovnicu, zbog lekovitih svojstava sve je popularnije i u našem podneblju, te se mnogi poljoprivrednici opredeljuju da ga uzgajaju. Sibirska aronija smatra se najjačim poznatim antioksidansom, kazuju studije koje ističu lekovitost ove biljke koja raste u obliku grma.

S obzirom na to da tamno-plave bobice ne napada nijedna štetočina, slobodno se može reći da je ekološki čisto, to jest organsko. Dobila je naziv sibirskajer odlično podnosi hladnoću i mraz, čak do minus četrdeset pet stepeni. Ukus aronije oporiji je od borovnice, a plodovi se na grmu mogu brati i dva meseca posle sazrevanja.

Sibirska aronija potiče iz Severne Amerike, gde su je Indijanci koristili u ishrani i kao lek. Sušene plodove su mleli i stavljali u jela od mesa i hleb koji su pekli, dok su sveže bobice koristili kao lek za stomačne tegobe, a od listova su spravljali čaj. Biljka je postala poznatija kada je preneta na tlo Rusije i istočnih zemalja Evrope početkom 20. veka.

Ruski biolog Ivan Vladimirovič Mičurin još krajem 19. veka istraživao je i dokazao moć aronije, dok su se naučnici širom sveta za nju zainteresovali tek devedesetih godina prošlog veka, posle čega je usledio niz novih studija, rađenih u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Kanadi, Sjedinjenim Državama i Rusiji. Zanimljivo je da su aroniju koristili i posle nesreće u termoelektrani u Černobilju za smanjenje tegoba bolesnika izloženih zračenju.

Studije su dokazale da sibirska aronija ima i antikancerogeno dejstvo jer u velikom postotku ubija maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala, usporavajući proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.

Crne bobice aronije uglavnom se koriste za proizvodnju prirodnih sokova, džema i vina. Istraživanja predstavljaju sibirsku crnu borovnicu kao biljku koja ima brojna pozitivna dejstva na imunitet i zdravlje. U Rusiji se koristi kao lek protiv hipertenzije, a ekstrakt crnih bobica aronije preporučuje se kao dodatak u ishrani osoba kod kojih postoji rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti i problemi sa metabolizmom. Svakodnevnim korišćenjem smanjuje nivo triglicerida i holesterola, čime čuva krvni sistem.

Visok sadržaj tanina, biofenola, flavonoida, antocijanina i katehina sibirsku aroniju svrstava u vrhunsko antioksidativno sredstvo, veće od borovnice. Efikasno pročišćava organizam od štetnih materija i teških metala, sadrži vitamine C, A, E, B2, B6, B9, a od minerala kalcijum, kalijum, gvožđe, mangan, fosfor i jod.

Lekovita svojstva sibirske aronije su mnogobrojna. Osim što poboljšava imunitet, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija, blagotvorno deluje na cirkulaciju, ublažava glavobolju, snižava povišen krvni pritisak, smiruje stomačne probleme. Pored toga, pozitivno utiče na izlučivanje hormona štitaste žlezde i reguliše rad pankreasa, te je korisna osobama koji imaju problem sa šećernom bolešću.

ARONIJA JAČA IMUNITET

Sibirska aronija, koja se može kupiti kao koncentrovani sok u apotekama i bioradnjama, i kod nas je sve popularnija. Pre kupovine posavetujte se sa apotekarom za koji proizvod da se odlučite.

Cena zavisi od toga da li je reč o koncentrovanom ili razređenom obliku. Preporučuje se jedna rakijska čašica koncentrovanog soka svakog jutra na gladan stomak.

Najbolje je konzumirati sveže plodove sibirske aronije koja jednako lepo izgleda u proleće, kada cveta, i u julu, kada je bogata plodovima koji su za berbu spremni u septembru.

Da bi vam bila dostupna cele godine, plodove tamnih bobica možete da zamrznete, osušite ili napravite od njih sok, marmeladu ili sirup. U svakom obliku je korisna. Dovoljno je da pojedete dvesta do trista grama dnevno.

Komentari (0)

Loading
Snežana Milošević Guliver / ThinkstockPhotos