Tiranosaurus reks Tristan - novi "stanovnik" Prirodnjačkog muzeja u Berlinu

Tiranosaurus reks Tristan - novi "stanovnik" Prirodnjačkog muzeja u Berlinu

Autor: | 17/12/2015

0

Skelet 12 metara dugog Tiranosaurusa reksa zastrašujuće čeljusti koji je od juče izložen u Prirodnjačkom muzeju u Berlinu, izazvao je ogromno interesovanje stanovnika glavnog grada Nemačke.

U nadi da će novonastala jagma za dinosauruse povećati broj poseta, muzej je u sredu pozvao predstavnike medija da se izbliza upoznaju sa 66 miliona godina starim "gušterom tiraninom" po imenu Tristan.

Skelet tog praistorijskog predatora jedan je od najkompletnijih fosilnih ostataka ove vrste dinosaurusa koji su dosad otkriveni u svetu, a od kojih se većina nalazi u privatnim kolekcijama.

Zahvaljujući danskom biznismenu i kolekcionaru fosila Nilsu Nilsenu, Tristan će u Berlinu boraviti najmanje tri godine.

Dinosaurusi privlače posetioce u muzeje, a jedan ovakav eksponat podstiče interesovanje dece za nauku - izjavio je Nilsen koji je Ti-reksa nazvao po svom sinu.

Nemački mediji su sa oduševljenjem propratili Tristanov dolazak u prestonicu - jedan list je fotografiju dinosaurusa objavio na prvoj strani uz naslov "Ich bin ein Berliner" ("Ja sam Berlinac"), čuvenu rečenicu koju je američki predsednik Džon Kenedi izgovorio tokom posete ovom gradu.

Ministarka obrazovanja i istraživanja Johana Vanka nazvala je dinosaurusa "spektakularnim otkrićem" koje će imati "udoban privremeni smeštaj" u berlinskom Prirodnjačkom muzeju, poznatom po svojim jedinstvenim zbirkama i naučnim istraživanjima.

Fosil četiri metara visokog Ti-reksa otkriven je 2010. u američkoj državi Montani. Njegovo iskopavanje trajalo je pune dve godine. Naučnici berlinskog muzeja su mukotrpnim radom sastavili 300 delova skeleta, od kojih su 170 originalni, a ostatak reprodukcije.

Tim od 70 naučnika će sve vreme proučavati fosil, uključujući njegovu 180 kilograma tešku lobanju, kako bi ustanovili njegovu starost i što više naučili o njegovom okruženju i navikama.

- Da li je Ti-reks bio predator ili pre lešinar? Slika o njemu se stalno menja i to je uzbudljivo - rekao je Uve Moldžik, supervizor multimedijalne izložbe "Tristan - Berlin pokazuje zube".

Paleontolozi su već okrili jednu zanimljivost vezanu za džinovskog mesoždera: Tristan je imao problema sa zubima i otečenu čeljust, što je verovatno bilo posledica tumora kostiju.

Prirodnjački muzej u Berlinu već poseduje jednu od najboljih kolekcija fosila dinosaurusa na svetu, mahom otkrivenih u Tanzaniji početkom XX veka.

Krvoločnom Tristanu će tokom boravka u muzeju praviti društvo dugogodišnji "Berlinac", brahiosaur 13 metara dugog vrata, koji je
za razliku od novog gosta bio vegetarijanac.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Getty Images hellomagazin
Tagovi: berlin kultura