Šefovi država brže stare

Šefovi država brže stare

Autor: | 16/12/2015

0

Predsednici država možda imaju velike privilegije tokom obavljanja svoje funkcije, ali plaćaju i visoku cenu: stare brže, a stres na poslu može da im skrati život i do tri godine, zaključci su novog istraživanja objavljenom juče u Britanskom medicinskom žurnalu (BMJ).

Doktori su analizirali koliko dugo su živeli predsednici i premijeri 17 zemalja, uključujući Britaniju, Kanadu, Francusku, Nemačku i Sjedinjene Američke Države nakon isteka mandata, a u poređenju sa kandidatima koji su izgubili na izborima, prenosi agencija AP.

Kako navodi američka agencija, istraživaci su takođe poredili koliki je životni vek šefova država naspram životnih očekivanja za ljude istih godina i pola.

U istraživanju su posmatrani životi 279 predsednika i 261 izazivača, a zaključak je da bivši predsednici žive skoro tri godine manje od očekivanog.

Značajno je izgubiti nekoliko godina života. Vođe verovatno osećaju da su nacionalni prioriteti važniji od pravilne ishrane i vežbanja - kaže jedan od autora studije, doktor Anupam Džena sa medicinske škole na Univerzitetu Harvard.

On je dodao da je bivši predsednik SAD Bil Klinton priznao da je često jeo brzu hranu.

Možda bi njegov način života bio drugačiji da postoji mir u svetu - kaže Džena.

Nakon isteka mandata, Klinton je imao operaciju srca, a izgubio je kilažu i postao vegan da bi se borio sa bolešću.

Druga istraživanja pokazala su da predsednici SAD zapravo žive duže od njihovih birača.

Stres zbog vođenja zemlje može da ubrza proces sedenja kose ili boranja kože, ali ne znači da će predsednici umreti ranije - kaže Dzej Olšanski, profesor na Univerzitetu Ilinois u Čikagu.

Njegovo istraživanje bivših šefova država pokazuje da oni imaju duži životni vek, delom zbog toga što čine jedan odsto populacije koja ima visoko obrazovanje, bogatstvo i bolji pristup zdravstvenoj zaštiti od većine.

Međutim, čak se i predsednik SAD Barak Obama nedavno šalio sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, koji je gotovo deset godina mlađi od prvog čoveka Amerike, o tome kako vrhovne političke pozicije u zemlji mogu ubrzati proces starenja, te ga je, tom prilikom, savetovao da počne "da se farba da ne bi osedeo".

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Getty Images hellomagazin