Pečena piletina sa artičokama i limunom

Pečena piletina sa artičokama i limunom

Autor: | 16/12/2015

0

Sastojci za 4 osobe:

• 450 g očišćenih artičoka isečenih po dužini na štapiće debljine jedan centimetar

• tri kašičice soka od limuna
• osam pilećih prsa na kosti sa kožicom
• dvanaest komada luka vlašca, oljuštenih i prepolovljenih po dužini
• dvanaest velikih češnjeva belog luka, očišćenih i iseckanih
• jedan limun srednje veličine, prepolovljen i isečen na tanke kriške
• kašičica šafrana
• 50 ml maslinovog ulja
• 150 ml hladne vode
• pola kašičice bibera u zrnu, malo izgnječenog
• 15 g svežeg lista majčine dušice
• 40 g iseckanih listova estragona
• dve kašičice soli
• pola kašičice crnog mlevenog bibera

Stavite artičoke u šerpu srednje veličine, prekrijte ih hladnom vodom i dodajte sok od polovine limuna. Kada provri, smanjite temperaturu i pustite da ključa deset do dvadeset minuta dok artičoke malo ne omekšaju, pazeći pri tom da se ne prekuvaju. Ocedite ih i ostavite da se ohlade. Stavite artičoke sa ostalim sastojcima, bez limunovog soka i polovine količine estragona, u veliku činiju i sve dobro izmešajte.

Prekrijte i ostavite da se marinira u frižideru preko noći najmanje dva sata. Zagrejte rernu na 240° C. Poređajte pileća prsa na sredinu pleha za pečenje, a ostale sastojke okolo. Pecite otprilike trideset minuta. Prekrijte pleh folijom i pecite dodatnih petnaest minuta.

Piletina bi u trenutku prekrivanja folijom trebalo da bude kompletno pečena. Izvadite iz rerne i dodajte ostatak estragona i soka od limuna. Mešajte dobro i dodajte još soli po ukusu. Ukrasite komadima limuna i servirajte dok je vruće.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: recepti