Zimska nega: Stvari koje treba da znate o suvoj koži

Zimska nega: Stvari koje treba da znate o suvoj koži

Autor: | 04/12/2015

0

Danas ćemo vam detaljno objasniti zbog čega nastaje suva koža i na koji način treba da je tretirate.

Pogotovo kada su hladni dani u kojima je koži potrebna duplo veća nega. Mnogi zanemaruju pojavu suve kože, koja nimalo nije "naivna".

Šta izaziva pojavu suve kože?

Hladan vazduh sadrži manje vlage, tako da je jedan od dubljih razloga temperatura. Sapun je drugi izazivač: sapunica koja čisti kožu je istovremeno i suši, najviše zbog hemijskih sastojaka. Iako uklanjanju bakterije i nečistoće, oni takođe skidaju i prirodni sloj ulja na koži.

Nil Šulc, dermatolog, zato ne preporučuje svakodnevno sapunjanje celog tela kada se kupamo, već samo jednom nedeljno. Jedini su izuzetak ruke, stopala, pazusi, genitalije i koža ispod grudi.

Još jedna stvar koja uklanjanja ulja sa kože i čine je suvom jeste dugo tuširanje sa pretoplom vodom.

Koje sastojke treba potražiti u kremama kada želimo da se rešimo suve kože?

Postoje dva tipa sastojaka: humektanti ("ovlaživači") - koji privlače vodu na koži i emolienti - koji zadržavaju vodu unutra.

Humektanti: Lecitin, Propilen glikol, Sorbitol i Hijaluronska kiselina.

Emolienti: Petrolatum, Lanolin i Dimetikon.

Kada je suva koža "nešto više"?

Ljuštenje kože i osećaj zategnutosti su normalni simptomi suve kože. Ali ako krenu da ih prate crvenilo, oticanje, preveliki svrab i stvaranje krasta, trebalo bi da posetite svog dermatologa. To može predstavljati alegiju ili nešto gore, kao što je ekcem.

Kako da sprečite nastanak suve kože?

Možda će vam zvučati kontradiktorno, ali bi prvo trebalo da počnete sa blagim pilingom, jer bez dobre eksfolijacije, vaše kreme neće imati nikakav efekat. Jednom nedeljno dok se tuširate, uzmite sredstvo za piling sa mlečnom kiselinom. Ono će skinuti mrtve ćelije, a uz to se ponaša kao humektant.

Kada bi trebalo da hidrirate kožu?

Verovatno ste čuli da to treba da uradite dok je koža i dalje vlažna, kako biste "zarobili" vlagu na njoj. Umesto toga, tapkajte proizvod na pretežno suvu kožu za bolji efekat.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: koža lepota nega zima