Zašto se ljudi goje?

Zašto se ljudi goje?

Autor: | 28/11/2015

0

Telo ima vrlo pametne sisteme kako bi odredilo koliko mu je hrane potrebno, ali ako se konstantno prejedate, ne može da se bori protiv vaše volje.

Od 1980. broj gojaznih na svetu se gotovo udvostručio, a više od 1,9 milijardi odraslih osoba imalo je višak kilograma 2014, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Preporučeni unos kalorija za prosečnu odraslu osobu je 2.000 kcal za ženu, odnosno 2.500 kcal za muškarce, a toliko kalorija telu je potrebno da funkcioniše maksimalno efikasno.

Međutim, ako konzumiramo više nego što nam je potrebno, telo višak energije skladišti kao mast. Te zalihe masnoća su rezerva za periode u kojima ne jedemo dovoljno, ali telo nastavlja da ih “čuva” čak i u slučaju da se konstantno prejedamo.

Unos hrane reguliše hipotalamus. Kada ponestane masnih naslaga i padne nivo hormona leptina, hipotalamus stimuliše apetit, kako bi povećao unos hrane i povratio rezerve.

Povišen leptin suzbija apetit i smanjuje unos hrane.

Ranije se smatralo da leptin može poslužiti kao terapija za mršavljenje, ali se ispostavilo da čovekov apetit zavisi od mnogih faktora, između ostalog, emocionalnog stanja i preferencija kad je reč o hrani.

Iz tog razloga ljudi i ignorišu poruke koje im šalje njihovo telo i nastavljaju da jedu čak i kad im telo signalizira da mu je dosta.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Thinkstock hellomagazin
Tagovi: gojenje zdravlje