Novogodišnji gala koncert: Premijerni nastup Dečje filharmonije

Novogodišnji gala koncert: Premijerni nastup Dečje filharmonije

Autor: | 27/11/2015

0

U organizaciji Fondacije „Deca Deci”, a pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, Regionalna Dečja filharmonija će  tradicionalnim novogodišnjim koncertom u Kolarčevoj zadužbini - Kolarac,  09. decembra u 20h po prvi put predstaviti  Regionalni dečji orkestar i beogradskom premijerom najaviti početak turneje.

Tim povodom je u svečanoj dvorani Skupštine grada Beograda odžana konferencija za medije na kojoj su pored Osnivača i predsednice UO Fondacije Deca Deci Žakline Nikolić Kušić, govorili

i Gradski menadžer gospodin Goran Vesić, Andrea Radulović, zamenica predsednika skupštine grada Beograda i modna kreatorka Dragana Ognjenović u svojstvu članice UO Fondacije Deca Deci.

Rečeno je da novogodišnji praznik klasične muzike, cveća i elegancije u atmosferi Bečke, Berlinske i Njujorške filharmonije u Beograd donose  najveći muzički talenti iz Zagreba, Ljubljane, Sarajeva, Skoplja i Beograda.

Šezdeset malih muzičara Regionalne dečje filharmonije, prvi put zajedno, na sceni Kolarčeve zadužbine izvodiće najlepša dela Štrausa, Vivaldija, Čajkovskog. Nastupaće pod palicom gostujuće dirigentice iz Slovenije, prestižnog muzičkog pedagoga i mentora, Žive Ploj Peršuh. Specijalan gost koncerta biće svetski renomirani trombonista Branimir Slokar. Scenski nastup će biti vizuelno obogaćen cvetnom dekoracijom po ugledu na slične novogodišnje koncerte svetskih filharmonija u čemu će svoj doprinos dati naša eminentna dizajnerka Dragana Ognjenović.

Posle gala koncerta   gosti će imati priliku da u uživaju u svečanoj večeri i revijalnom delu nastupa prve generacije pijanista Dečije filharmonije u hotelu Square Nine na  Studentskom Trgu.

Tradicionalnim novogodišnjim koncertima Dečije filharmonije je i do sada uz značajan doprinos prisustvovao diplomatski kor mnogobrojnih država iz čega se razvila divna saradnja, pre svega sa predstavnicima japanske i američke ambasade. Za ovogodišnji jubilej je takođe najavljeno prisustvo mnogih uglednih zvanica iz svih oblasti javnog, pre svega kulturno-umetničkog, ali i naučnog, sporstkog i privrednog miljea. Naročito je značajna podrška Američke privredne komore, koja je prepoznala značaj ovog veoma važnog kulturnog projekta.

Goran Vesić, , menadžer grada Beograda je istakao značaj saradnje grada sa Fondacijom Deca Deci i naglasio važnost kulturne razmene među najmlađima u regionu. Izrazio je isto tako i  spremnost grada za podršku svim sličnim projektima koji će omogućiti saradnju, druženje i edukaciju mladih talenata. Gospodin Vesić je naglasio da je koncert Regionalne dečje filharmonije upravo  jedan od projekata koji može da posluži kao dobar primer inicijative da se okupe mladi muzičari iz regiona i time obogati novogodišnja kulturna ponuda grada Beograda.

- Želja nam je da novogodišnji koncert Dečije filharmonije postane tradicionalni povod okupljanja najeminentnijih  ljudi iz regiona, jer Beograd kao kosmopolitski grad i grad izuzetnog kulturnog nasleđa i umetničkog potencijala  ima kapaciteta da inicira kulturnu razmenu  i motiviše  građansko  društvo da aktivnije učestvuje  u kreiranju bolje atmosfere kroz podršku mladih talenata ali i kroz afirmaciju znanja, istrajnosti i  discipline, vrednosti koje su zajedničke svim uspešnim ljudima. Zajedničkim nastojanjima predstavnika kulture i privrede moguća je pozitivna transformacija regiona kao i stvaranje tržišta umetnosti, bez koga je na kraju krajeva nemoguć opstanak kulturnih institucija i dalje stvaranje samoodrživih umetničkih projekata i razvijenog društva – saopštila je povodom koncerta gospođa Žaklina Nikolić Kušić, Osnivač i predsednica Upravnog odbora Fondacije “Deca deci” i Dečja filharmonija.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs promo
Tagovi: koncert kultura

Pročitajte još