Kako da kombinujete boje u sobi

Kako da kombinujete boje u sobi

Autor: | 27/11/2015

0


Boje su veoma važan dekorativni element pri uređenju interijera i mnogo mogu da utiču na usklađenost stila, lepotu i udobnost vašeg doma.

Pri odabiru boje nameštaja, zidova, dekorativih elemenata vrlo je lako pogrešiti, a kako biste to izbegli, treba da se pridržavate određenih pravila.

Ako, na primer, želite da naglasite nameštaj u dnevnom boravku, dekoracije odaberite u istoj boji, ali svetlijih i nežnijih nijansi. Odabir potpuno identične boje zatvara prostor, a osim toga ono što želite da naglasite ostaje neistaknuto. Tako uz tamni nameštaj odaberite svetlije nijanse tepiha, dekorativnih jastuka, zavesa i slično.

Ukoliko birate belu ili krem boju jer smatrate da sa njima ne možete da pogrešite - varate se. Naime, čak i neutralne boje poput bele, sive ili bež, dolaze u brojnim tonovima i nijansama, pa ćete i u ovom slučaju morati da uložite trud kako biste odabrali odgovarajuću.

Poslužite se uzorcima, a kako bi izbegli dodatne muke, ograničite se na tri ili četiri boje koje vam se posebno sviđaju i koje će odgovarati prostoru kojem su namenjene. Ako je reč o krečenju zidova, nabavite probni uzorak i prefarbajte deo zida te razmotrite svoju odluku posmatrajući boju na dnevnom ali i pri noćnom osvetljenju.

Presvetle ili jarke boje uglavnom nisu dobre za većinu enterijera. Vrlo prostrana i sunčana soba može da “istrpi” boje poput limun-žute ili jarko -zelene, ali svakako je bolja opcija odabrati boje koje će se stapati s okolinom i prikriti eventualne nedostatke prostorije. Ipak, ako ste oduvek želeli baš crveni dnevni boravak, onda izaberite neku prigušeniju nijansu, poput maline ili cigle.

Tople boje utiču na dobro raspoloženje i naglašavaju udobnost pa su one najprikladnije za dnevne boravke. To su zemljane nijanse crvene, prljavo- ljubičaste i tamnozlatne nijanse. Hladne boje poput srebrnkastoplave, prirodno zelene i boje lavande, deluju umirujuće i dobar su izbor za spavaće sobe.

S druge strane, zeleni zidovi u kupatilu ili svetle nijanse žute boje u spavaćoj sobi mogu da deluju razdražujuće, pa je preporučljivo da dobro razmislite pre nego što ih okrečite.

KAKO DA SOBA BUDE VEĆA

Ako želite da vaša mala soba izgleda veća nego što jeste, obojite zidove hladnom, svetlom i sjajnom bojom. Hladne boje po svojoj prirodi bolje dočaravaju udaljenost od toplih boja. Svetlije i sjajnije boje po svojoj prirodi reflektuju svetlost i daju utisak većeg prostora.

Želite li suprotan učinak, obojite zidove toplom, tamnom, mat bojom. Tople boje približavaju predmete i daju utisak manjeg prostora.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver / thinkstock hellomagazin
Tagovi: boje dekor soba

Najnovije vesti