Pet osnovnih jogičkih položaja koje većina može da izvede

Pet osnovnih jogičkih položaja koje većina može da izvede

Autor: | 21/11/2015

0


Jedan od najvećih učitelja joge danas, Svami Nirandžan je prepoznajući potrebu savremenog čoveka za jogom, a takođe imajući u vidu nedostatak slobodnog vremena, napravio jogički program koji je brz, kratak i izuzetno efikasan. U saradnji sa instruktorkom joge, Lidijom Miljković, predstavljamo vam top 5 joga asana koje preporučuje Nirandžan.

1. Tadasana – položaj palme
Ovo je idealan položaj za istezanje kičmenog stuba i svih zglobova u telu. Odličan je za sve one koji puno sede, jer taj položaj zamara kičmu, krivi je i stvara probleme sa ramenim i vratnim delom. Kičmeni stub je kao noseći stub kuće, ako je on snažan i prav cela kuća će biti stabilna. Zato je ovaj položaj izuzetno važan.

2. Tirjaka Tadasana – položaj palme koja se njiše na vetru
Radeći ovu vežbu kontrakujete i opuštate bočne mišiće koji se inače retko pokreću u svakodnevnim aktivnostima. Ovaj položaj uklanja bolove i ukočenost mišića koji se nalaze sa desne i leve
strane kičmenog stuba.

3. Kati Chakrasana – uvrtanje kičmenog stupa

Pri izvođenju ovog položaja toksini se otklanjaju iz digestivnog trakta, uvrtanje stvara veću fleksibičnost leđnih mišića i povećava se pokretljivost struka i kukova. Ovi mišići generalno postaju slabi s obzirom na to da nose puno pritiska zbog preteranog sedenja.

4. Surja namaskar – pozdrav Suncu
Pozdrav Suncu je sam po sebi kompletan sistem vežbi. Ovaj niz od 12 položaja pokreće skoro sve mišiće u telu, opušta ih i jača. Pokreće i čisti digestivni trakt, osvežava pluća i omogućava bolji dotok kiseonika, nežno masira bubrege i poboljšava protok krvi kroz ceo organizam. Oslobađa od toksina i pročišćava kako na fizičkom tako i na mentalnom planu. Ne postoji ni jedan niz vežbi koji je efikasniji i korisniji od pozdrava suncu.

5. Sarvangasana – sveća
Neophodno je uraditi jedan obrnuti položaj dnevno, ukoliko nam to zdravstvene prilike dopuštaju. Obzirom da ceo dan provodimo na nogama, esencijalno je da tokom nekoliko minuta u toku dana obrnemo težište. Ovaj položaj podmlađuje, osvežava i regeneriše. Posebno je dobar za napetost u ramenom i vratnom delu.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/ThinkStock hellomagazin
Tagovi: joga Yoga zdravlje