Zbogom ćelavosti?

Zbogom ćelavosti?

Autor: | 10/11/2015

0


Testirajući nove lekove za lečenje bolesti krvi i reumatoidnog artritisa, američki naučnici su gotovo slučajno otkrili kako da blokiraju enzim koji izaziva ćelavost

Da li će muškarci uskoro moći da kažu zbogom ćelavosti? Sudeći po rezultatima najnovijeg istraživanja stručnjaka sa Univerziteta Kolumbija, objavljenih u prestižnom naučnom magazinu "Science Advances", pripadnici jačeg pola više neće morati da brinu zbog gubitka kose, zahvaljujući novootkrivenim molekulima koji su u stanju da stimulišu njen rast.

Testirajući nove lekove za lečenje bolesti krvi i reumatoidnog artritisa, američki naučnici su gotovo slučajno otkrili kako da blokiraju enzim koji izaziva ćelavost.

- Samo mali broj sastojaka ima sposobnost da stimuliše aktivnost folikula: poznato je da neki proizvodi za lokalnu primenu podstiču rast pramenova kose posle nekoliko nedelja, ali nijedan od njih nije tako brz i moćan kao molekuli ruxolitinib i tofacitinib, čiji efekat smo ispitivali zbog drugih terapeutskih indikacija. Ispitujući dejstvo ovih lekova na miševima, otkrili smo da podstiču stvaranje novih dlaka - objašnjava dr Anđela Kristijano, član istraživačkog tima.

Ovo otkriće otvoriće put za nova ispitivanja ovih molekula u terapiji plak psorijaze kao i alopecije areate, autoimune bolesti koja izaziva brzo opadanje kose na pojedinim delovima glave.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Thinkstock hellomagazin