Ruski balet - nepresušna inspiracija čuvenim modnim kreatorima

Ruski balet - nepresušna inspiracija čuvenim modnim kreatorima

Autor: | 06/11/2015

0

Kada požele da u svoje kolekcije ubace malo ruskog šmeka, kreatori se obično odlučuju za neke detalje iz sovjetskog vremena, kao što su crvena petokraka na kapama ili vojničke šubare. No, u poslednjih vreme često se okreću i onoj predsovjetskoj, carskoj Rusiji, punoj raskoši, kulture, umetnosti i romantike.

Taj boemski stil još davno je privukao slavnog Iv Sen Lorana, koji je osmislio "lepu Rusiju" kao omaž plesnom impresariju Sergeju Djagiljevu, meceni i osnivaču trupe "Ballet Russes", iz koje potiču neki od najpoznatijih igrača i koreografa 20. veka.

Djagiljev je tu razigranu baletsku fantaziju istoka približio evropskoj publici, sarađujući sa velikim dizajnerima i umetnicima, kao što su bili Koko Šanel, Pikaso, Stravinski. Tako je još početkom prošlog stoleća, pre Oktobarske revolucije i svega što je usledilo, pariska scena bila ispunjena modom koja je prosto odisala ruskim baletom.

Spektakularne su bile i predstave i kostimi koje su nosili plesači. Za sve te egzotične, dekadentne i raskošne modele na balerinama i baletanima bio je zaslužan Leon Bakst. Mnogo decenija kasnije, dela ovog kostimografa nedavno su inspirisala Rafa Simonsa za jesenju kolekciju kuće "Dior". I ne samo njega.

Slični komadi garderobe ove jeseni su ušli i u pariski street style, podsetivši na sedamdesete i onu Sen Loranovu "Belle Russe". I avgustovsko venčanje francuskih umetnika Marije Bajbakove i Adriena Fora proteklo je u duhu ruskog baleta, a Olivija Le -Tan napravila je pravi "bakstijanski" aksesoar za mladu.

Roberto Kavali je toliko opčinjen Bakstom, da njegovi modeli za proleće 2016. izgledaju kao preslikani kostimi ruskog umetnika od pre ravno jednog veka.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver / Getty Images; Vogue.com

Pročitajte još

Najnovije vesti