Berlin, idealno mesto za doček Nove godine

Berlin, idealno mesto za doček Nove godine

Autor: | 04/11/2015

0

Ako još niste odlučili gde ćete dočekati Novu godinu, posetite jedan od najromantičnijih gradova Evrope, Berlin koji je poznat po Brandenburškoj kapiji, velikom zidu koji je tokom hladnog rata razdvajao Istok i Zapad, i po Ostrvu muzeja.

Glavni grad Nemačke vizuelno podseća na svaki drugi evropski grad - njegove ulice nisu najšire, zgrade nisu najlepše, spomenici nisu najveći, i ovaj grad nije tipičan predstavnik Nemačke gde je sve uređeno "pod konac".

Svaki deo Berlina poseduje drugačiji duh, a njegova arhitektura je veoma raznovrsna. U Berlinu je moguće u jednoj ulici videti moderne zgrade od stakla i čelika kako stoje odmah pored betonskih objekata, a jedan od dobrih primera kako živi arhitektura ove metropole je čuveni Rajhstag koji, iza fasade s kraja 19. veka, ima veoma modernu građevinu.

Kada krenete dalje od centra primetićete da se savremene, nove i osvetljene zgrade pretvaraju polako u sive, betonske stambene blokove, namenjene velikom broju stanovnika. Iako je Berlinski zid srušen pre dve decenije, podela koju je napravio i dalje se oseća.

Ukoliko ste malo slobodnijeg duha i volite izlaske, prodavnice i restorane, onda je istočni deo grada deo koji treba obavezno da posetite. Tu ima najviše studenata pa se može reći da istočni deo Berlina poziva na uživanje u dobrom provodu u noćnim klubovima.

Kako je Berlin zaista veliki grad veoma je važno da unapred isplanirate izlete i posete turističkim atrakcijama, poput brojnih muzeja, Berlinskog zida, zgrade Parlamenta, Olimpijskog stadiona, ali i velikog broja tržnih centara u kojima su cene, naročito u vreme novogodišnjih rasprodaja, zaista povoljne.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: berlin putovanja