Ojačajte imunitet - pobedite viruse

Ojačajte imunitet - pobedite viruse

Autor: | 27/10/2015

0

S dolaskom jeseni stiže i sezona prehlada i infekcija. Više od petnaest odsto populacije dobiće grip do februara, a da li ćete i vi postati deo statistike zavisi od jačine odbrambene linije između vašeg organizma i neprijatelja koji kidišu na njega.

Imunitet je složeni sistem zaštite tela od štetnih spoljašnjih uticaja, bakterija, virusa i parazita. Loša i jednolična ishrana ga može oslabiti i zato je važno da mu pružite sve potrebne vitamine i minerale kako bi mogao da redovno i bez problema obavlja svoj posao.

Slabu odbranu organizma svakako ne bi trebalo ignorisati, posebno u današnje vreme kada smo izloženi stresu i skloni preskakanju obroka zbog obaveza, ali i izbegavanju poseta lekarima. Često nismo ni svesni koliko nam je telo puno toksina, koji se s vremenom nakuplja zbog nezdravog načina života, zbog izloženosti hemijskim supstancama, zavisnosti od cigareta i alkohola, nedovoljno sna, hroničnog umora, zloupotrebe lekova. Možda nećete postati Supermen, ali pravilnim odabirom namirnica, vežbanjem i još nekim malim trikovima možete da stvorite štit koji će vas čuvati od sve opasnijih nevidljivih napadača.

Kada telo oseti da mu preti virus, prvi se aktivira vitamin C. Poznato je da tokom infekcije organizam ubrzano troši zalihe ovog vitamina, a leukociti, bela krvna zrnca, sadrže ga u velikim količinama. Odlični izvori vitamina C su paprika, paradajz, beli luk, kupus, karfiol, narandža, limun, kivi, ribizla, peršun. Osetljiv je na svetlost, vazduh i temperaturu, pa se najveći efekat postiže upotrebom svežih, sirovih namirnica. Otprilike četvrtina dobrih sastojaka gubi se termičkom obradom voća i povrća. Isti gubitak nastaje i smrzavanjem i odmrzavanjem, dok posle deset minuta kuvanja nestane više od polovine ovog vitamina.

Ako često osećate slabost i malaksalost, moguće je da vam nedostaje cink. To je jedan od najvažnijih minerala za normalno funkcionisanje imunog sistema, a dokazano je da uzimanjem tableta ili hrane bogate cinkom može da se skrati trajanje prehlade ako se setite da ih uzmete u roku od dvadeset četiri časa posle prepoznavanja prvih simptoma bolesti. Ima ga u ostrigama, pilećoj i telećoj džigerici, svinjetini, junetini, semenkama bundeve, susamu i orašastim plodovima. Ako se odlučite za tablete, pazite da ne preterate sa unosom, jer previše cinka može da ima isti učinak na telo kao i njegov nedostatak, a to je oslabljen imunitet. Dnevno je dovoljno dvadeset pet miligrama i nema potrebe da rizikujete, jer više ne znači uvek i bolje.

Nazvan sunčev vitamin, jer se stvara u koži kada je izložena sunčevoj svetlosti, vitamin D jedan je od mogućih razloga zašto se grip češće javlja zimi nego tokom toplijih godišnjih doba. Doktori su i pre njegovog otkrića znali da se pacijenti s tuberkulozom brže oporavljaju kada se nađu na prirodnoj svetlosti i ta terapija je korišćena sve do pojave antibiotika. Izvori ovog vitamina su retki. Ima ga u manjim količinama u ribi, mleku i žumancetu, a najlakši način za obnavljanje zaliha je izlaganje suncu. Dakle, ne izbegavajte makar kratku šetnju ni kada padne sneg, jer je i zubato sunce bolje od slabe svetlosti u kući.

Unos proteina je jedan od najjednostavnijih načina za poboljšanje imuniteta. Osobe koje ne jedu meso, poput vegetarijanaca ili onih koji su na rigoroznoj dijeti, ne mogu se pohvaliti jakim imunim sistemom. Ako niste ljubitelj mesa, belančevine možete da nađete u jajima, siru, mleku, orašastim plodovima.

Američki naučnici nedavno su potvrdili ono u šta su nas oduvek uveravale naše bake - da je domaća supa lek za sve. Naime, dokazali su da pileća supa ublažava upale, a time i infekcije disajnih puteva. Ako nemate vremena da čekate dok se sočno pile i različito povrće krčkaju u loncu, kao prvu pomoć slobodno iskoristite i supu iz kesice.

Med i matični mleč sadrže supstance koje deluju kao antibiotici. Obezbeđuju odličnu zaštitu od infekcije u gornjem delu ždrela, sprečavajući kašalj i bolove u grlu. Čips i ostale grickalice pune masti zamenite kikirikijem, koji ima najviše aminokiselina odgovornih za jačanje imuniteta.

Dakle, nije dovoljno da se fokusirate samo na jednu stvar ili na jedan čudotvorni napitak ili recept. Dobar imuni sistem je rezultat raznovrsne ishrane, hranljivih materija koje one sadrže, ali i zdravog načina života. Budući da je uvek bolje sprečiti nego lečiti, nabildujte imunitet na vreme kako biste mogli da se najefikasnije oduprete virusima koji ovih dana počinju ofanzivu.

PRIJATELJSKE BAKTERIJE

Probiotici su dobre bakterije koje žive u crevima. U njima je smešteno čak dve trećine odbrambenih snaga. Nalaze se u fermentiranoj hrani kao što su jogurt, kiselo mleko, kiseli kupus i povrće iz turšije, a deluju povoljno na imunitet tako što smanjuju rizik od infekcije respiratornog trakta i raznih alergija. Deca koja redovno uzimaju probiotike otpornija su na prehlade i grip. Proizvode se i u kapsulama koje se mogu nabaviti u svakoj apoteci. Dnevna doza tih prijateljskih bakterija ne umanjuje samo opasnost od prehlade već i njihovo trajanje. Naime, nedavno istraživanje sprovedeno u Nemačkoj pokazalo je da dnevna konzumacija probiotika smanjuje trajanje bolesti respiratornih organa za čak dva dana.

VEŽBANJE JAČA I TELO I ZDRAVLJE

Umereno vežbanje pojačava otpornost organizma na bakterijske i virusne infekcije. Ne morate da budete profesionalni sportista i da trenirate dva puta dnevno, dovoljno je da se predveče provozate biciklom oko kvarta, da se šetate bar pola sata ili posećujete teretanu tri puta nedeljno. Upišite se na aikido ili karate, jer i borilački sportovi su dobro rešenje, posebno kada se uzme u obzir da ne postoji starosna granica koja određuje kada možete da počnete da ih trenirate. Ako je vaš posao vezan za kancelariju i niste navikli na fizičku aktivnost, važno je da počnete sa lakšim vežbama koje ne opterećuju srce i mišiće, jer preveliki telesni napori mogu da vas odvuku u drugu krajnost i oslabe imunitet. Poznato je da se maratonci muče sa imunim sistemom upravo zato što telo izlažu ogromnim naporima.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver / ThinkstockPhotos